Біологічна активність похідних 1,2,4-триазолу - Кравченко, Тетяна Вікторівна; Панасенко, Олександр Іванович; Книш, Євгеній Григорович; Kravchenko, T. V.; Panasenko, O. I.; Knysh, E. G. (My University, 2016)
Стрімкий розвиток сучасної медицини та фармації призводить до збільшення кількості синтетичних лікарських засобів. Так, у фахових джерелах літератури повідомляють, що одним із перспективних напрямів є пошук нових біологічно активних речовин серед гетероциклічних систем та впровадження останніх у медичну, фармацевтичну або ветеринарну практику. На сьогодні відомо, що гетероциклічна система 1,2,4-триазолу є перспективним фрагментом для синтезу нових біологічно активних речовин із різними видами фармакологічної дії [1]. Варто зазначити, що загальновідомі лікарські препарати Флуконазол-Дарниця® (ТОВ «Дарниця», Україна), Анастрозол (ЗАТ «Сотекс», Росія), Рибавирин (Meduna Arzneimittel GmbH, Німеччина), Трифузол (НВП «Лугфарма», Україна) та Авесстим (ТОВ «Бровафарма», Україна) є похідними 1,2,4-триазолу [2]. Але в літературі практично відсутні дані щодо узагальнення біологічної активності похідних 1,2,4-триазолу за останні п’ять років. The rapid development of modern medicine and pharmacy leads to an increase in synthetic drugs. Thus, in the professional literature says that one of the perspective directions are searching for new biologically active compounds including heterocyclic systems and the introduction of the latest in medical, pharmaceutical or veterinary practice. It is known that heterocyclic ring system 1,2,4-triazole moiety is promising for the synthesis of new active ingredients with various kinds of pharmacological actions. The aim of the study was the analysis of literature and patent sources over the past 10 years and the generalization of the results for certain types of biological activity of 1,2,4-triazole. Results of literary analysis show a wide range of biological activity of 1,2,4-triazole-3-tion. The data determine the relevance of further research of derivatives of 1,2,4-triazole in the actoprotective, antimicrobial, antifungal, antihypoxic, hypoglycemic, analgesic, antiinflammatory and others activity in order to find new highly effective in terms of biological substances that can form the basis of new medicines.
Biological activity of the derivatives of 1,2,4-triazole
Keywords: біологічна дія; 1,2,4-триазол; biological activity; 1,2,4-triazole