Характеристика чутливості до антибіотиків та фагів штамів стафілококів, що виділені з репродуктивного тракту мишей - Шевченко, Т. М.; Воронкова, О. С.; Вінніков, А. І.; Винников, А. И.; Shevchenko, T. N.; Voronkova, O. S.; Vinnikov, A. I. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
Дослідження біологічних властивостей штамів стафілококів, зокрема і спектра їх чутливості до антибіотиків, має велике значення для призначення ефективної терапії. З метою дослідження чутливості до антибіотиків і фагів штамів стафілококів, які здатні та нездатні до утворення біоплівки, використали штами стафілококів, що виділені з піхви мишей зі штучно створеним дисбактеріозом. Для ідентифікації бактерій використовували тест-систему Api-Staph, щоб визначити стійкість до антибіотиків застосували диско-дифузійний метод, чутливість до фагів – крапельний метод на твердому середовищі. Виявили серед штамів представників видів S. aureus, S. saprophyticus, S. lentus та S. carnosus. Найбільш часто виділяли S. aureus (61,3%). Чутливість останнього до метіциліну, гентаміцину, офлоксацину, амікацину та цефтриаксону перевищувала 73% штамів. До пеніциліну чутливі 63,2% штамів. Зі штамів S. aureus до препаратів фагів до піобактеріофагу полівалентного чутливі 94,7%, бактеріофагу стафілококового рідкого – 100% та інтестіфагу – 63,2%. Здатністю до плівкоутворення володіли 57,9% штамів S. aureus. Изучение биологических свойств штаммов стафилококков, в том числе и спектра их чувствительности к антибиотикам, имеет большое значение для назначения эффективной терапии. С целью исследования чувствительности к антибиотикам и фагам штаммов стафилококков, способных и неспособных к образованию биопленки, использовали штаммы стафилококков, выделенных из влагалища мышей с искусственно созданным дисбактериозом. Для идентификации штаммов использовали тест-систему Api-Staph, для определения устойчивости к антибиотикам – диск-диффузионный метод, для определения чувствительности к фагам – капельный метод на плотной среде. Среди штаммов выделены представители видов S. aureus, S. saprophyticus, S. lentus и S. carnosus. Чаще всего выделяли S. aureus (61,3%). Чувствительность последнего к метициллину, гентамицину, офлоксацину, амикацину и цефтриаксону превышала 73% штаммов. К пенициллину чувствительными были 63,2% штаммов. Из штаммов S. aureus к препаратам фагов к пиобактериофагу поливалентному чувствительны 94,7%, бактериофагу стафилококковому жидкому – 100% и интестифагу – 63,2%. Пленкообразующими были 57,9% штаммов S. aureus. Aim. To study the characteristic of sensitivity to antibiotics and phages of staphylococci strains, isolated from mice reproductive tract. Methods and results. Isolated from the mice vagina staphylococci strains were identiﬁed as species S. aureus, S. saprophyticus, S. lentus and S. carnosus. Staphylococcus aureus was mostly isolated; the frequency of its detection was 61.3%. Its sensitivity to antibiotics was high: more than 73% of strains were sensitive to methicillin, gentamicin, oﬂoxacin, amikacin and ceftriaxone. 63.2% of strains were susceptible to penicillin. Conclusion. Sensitivity to phage drugs: 94.7% of S. aureus strains were sensitive to polyvalent pyobacteriophage, 100% – to staphylococcal liquid bacteriophage, and 63.2% – to intestiphage. 57.9% of S. aureus strains had the ﬁlm formation ability.
Характеристика чувствительности к антибиотикам и фагам штаммов стафилококков, выделенных из репродуктивного тракта мышей
Characteristic of sensitivity to antibiotics and phages of staphylococci strains, isolated from mice reproductive tract
Keywords: стафілококи; антибіотикочутливість; фагочутливість; стафилококки; фагочувствительность; Staphylococcus; Antibiotic Resistance; Streptococus Phages