Дослідження маркера міокардіального стресу ST2 у хворих на обструктивне апное сну та гастроезофагеальну рефлюксну хворобу - Кривенко, Віталій Іванович; Світлицька, Оксана Анатоліївна; Kryvenko, V. I.; Svitlуtska, O. A.; Кривенко, В. И.; Светлицкая, О. А. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Мета роботи – дослідити динаміку маркера ST2 в сироватці крові хворих із поєднаним перебігом обструктивного апное сну (ОАС) і гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ), проаналізувати його взаємозв’язок із показниками дисфункції міокарда. Матеріали та методи. На базі навчально-наукового медичного центру «Університетська клініка» ЗДМУ обстежили 135 хворих: І група – 31 пацієнт із ГЕРХ, ІІ група – 32 особи, які хворі на ОАС, ІІІ група – 72 пацієнти з ОАС і ГЕРХ. Контрольна група – 30 практично здорових осіб. Середній вік пацієнтів – 48 (36; 58) років. Групи зіставні за віком, статтю хворих. У всіх пацієнтів визначали сироватковий рівень маркера міокардіального стресу ST2. Оцінювали результати дисперсійного картування ЕКГ, добового моніторування ЕКГ та АТ, ехокардіоскопії. Результати. У пацієнтів із поєднаним перебігом ОАС і ГЕРХ визначили збільшення маркера ST2 порівняно з пацієнтами контрольної групи вдвічі, з хворими І групи – в 1,66 раза, з пацієнтами ІІ групи – в 1,36 раза (р < 0,05). Виявили вірогідні кореляційні зв’язки рівня ST2 з індексом апное-гіпопное (АНІ), з параметрами варіабельності серцевого ритму, індексом Міокард за даними дисперсійного картування ЕКГ і параметрами діастолічної функції лівого шлуночка за даними ЕХОКС. Висновки. Хворим із коморбідним перебігом обструктивного апное сну та гастроезофагеальної рефлюксної хвороби притаманний вищий рівень маркера ST2. Сироваткова концентрація ST2 корелює з кардіоваскулярними порушеннями у хворих із поєднаним перебігом ОАС і ГЕРХ. Aim. To investigate the ST2 marker dynamics in the serum in patients with combined obstructive sleep apnea (OSA) and gastroesophageal reflux disease (GERD) and analyze its relationship with myocardial dysfunction. Materials and methods. 135 patients were examined at the Educational and Scientific Medical Center of ZSMU “University Clinic”: group I – 31 patients with GERD, group II – 32 patients with OSA, group III – 72 patients with OSA and GERD. The control group consisted of 30 healthy individuals. The patients’ average age was 48 (36; 58) years. The groups were comparable by age, gender composition. The myocardial stress marker ST2 serum level was examined in all patients. The results of dispersive ECG mapping, daily monitoring of ECG and blood pressure, and echocardioscopy were evaluated. Results. In patients with OSA and GERD combined course, 2-fold increase in the ST2 marker was detected compared with patients in the control group, with patients in group I – by 1.66 times, with patients in group II – by 1.36 times (P < 0.05). Significant correlation between ST2 level and the apnea-hypopnea index (ANI), heart rate variability parameters, the “Myocardium” index according to the dispersive ECG mapping and the left ventricular diastolic function parameters according to echocardioscopy was revealed. Conclusions. Patients with a comorbid course of obstructive sleep apnea and gastroesophageal reflux disease have higher level of the ST2 marker. Serum ST2 concentration correlates with cardiovascular disorders in patients with combined OAS and GERD. Цель работы – исследовать динамику маркера ST2 в сыворотке крови больных с сочетанным течением обструктивного апноэ сна (ОАС) и гастроэзофагеальной рефлюксной болезни (ГЭРБ), проанализировать его взаимосвязь с показателями дисфункции миокарда. Материалы и методы. На базе учебно-научного медицинского центра «Университетская клиника» ЗГМУ обследовали 135 больных: I группа – 31 пациент с ГЭРБ, II группа – 32 больных ОАС, III группа – 72 пациента с ОАС и ГЭРБ. Контрольная группа – 30 практически здоровых лиц. Средний возраст пациентов составил 48 (36; 58) лет. Группы сопоставимы по возрасту и полу больных. У всех пациентов определяли сывороточный уровень маркера миокардиального стресса ST2. Оценивали результаты дисперсионного картирования ЭКГ, суточного мониторирования ЭКГ и АД, эхокардиоскопии. Результаты. У пациентов с сочетанным течением ОАС и ГЭРБ установлен рост маркера ST2 по сравнению с пациентами контрольной группы в 2 раза, с больными I группы – в 1,66 раза, с пациентами II группы – в 1,36 раза (р < 0,05). Установлены достоверные корреляционные связи ST2 с индексом апноэ-гипопноэ (АНІ), с параметрами вариабельности сердечного ритма, индексом Миокард по данным дисперсионного картирования ЭКГ и параметрами диастолической функции левого желудочка по данным ЭХОКС. Выводы. Больным с коморбидным течением обструктивного апноэ сна и гастроэзофагеальной рефлюксной болезни присущ более высокий уровень маркера ST2. Сывороточная концентрация ST2 коррелирует с кардиоваскулярными нарушениями у больных с сочетанным течением ОАС и ГЭРБ.
ST2 myocardial stress marker research in patients with obstructive sleep apnea and gastroesophageal reflux disease
Исследование маркера миокардиального стресса ST2 у больных обструктивным апноэ сна и гастроэзофагеальной рефлюксной болезнью
Кривенко В. І.- ORCID ID: 0000-0002-2050-3954; Світлицька О. А.- ORCID ID: 0000-0003-4987-8458.
Keywords: обструктивне апное сну; гастроезофагеальна рефлюксна хвороба; маркер міокардіального стресу ST2; дисфункція міокарда; obstructive sleep apnea; gastroesophageal reflux disease; ST2 marker of myocardial stress; myocardial disfunction; обструктивное апноэ сна; гастро- эзофагеальная рефлюксная болезнь; маркер миокардиального стресса ST2; дис- функция миокарда