Каріологічні показники моноцитів/макрофагів у хворих на хронічну серцеву недостатність - Федоров, С. В.; Ковальчук, Л. Є.; Ковальчук, Л. Е.; Fedorov, S. V.; Kovalchuk, L. Ye. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Протягом останніх років активно вивчають роль генетичних факторів у становленні синдрому хронічної серцевої недостатності. З метою оцінювання цитогенетичного статусу пацієнтів із серцевою недостатністю ішемічного генезу шляхом виконання каріологічного аналізу моноцитів/макрофагів обстежили 24 хворих і 12 практично здорових осіб (група контролю). Якщо діагностована серцева недостатність, то частіше відзначали наявність міжядерних містків, перинуклеарної вакуолізації, вакуолізації та конденсації ядерного хроматину в моноцитах/макрофагах у порівнянні з групою контролю. Це свідчить, що при серцевій недостатності ішемічного генезу відбуваються зміни каріологічних показників моноцитів/макрофагів, які характеризуються одночасною активацією процесів проліферації та початкових ознак апоптозу/некрозу цих клітин. В последнее время активно изучается роль генетических факторов в формировании хронической сердечной недостаточности. С целью изучения цитогенетического статуса больных сердечной недостаточностью ишемического генеза обследовали 24 больных и 12 практически здоровых людей (группа контроля), у которых проводили кариологический анализ моноцитов/макрофагов. При сердечной недостаточности чаще отмечали наличие междуядерных мостиков, перинуклеарной вакуолизации, вакуолизации и конденсации ядерного хроматина в моноцитах/макрофагах в сравнении с группой контроля. Это свидетельствует, что при сердечной недостаточности ишемического генеза происходят изменения кариологических показателей моноцитов/монофагов, которые характеризуются одновременной активацией процессов пролиферации и начальных признаков апоптоза/некроза данных клеток. Genetic factors impact in chronic heart failure (HF) development is discussed during last decades. The aim was to evaluate cytogenetic status of patients with ischemic HF with karyologic analyzes of monocytes/macrophages. Methods and results. 24 patients and 12 practically healthy persons (control group) were included into the study. Internuclear bridges, perinulcear vacuolization, vacuolization and nuclear chromatin condensation were detected more frequent in patients with HF than in control. Conclusion. This indicates proliferation activation and is initial signs of apoptosis/necrosis in observed cells.
Кариологические показатели моноцитов/макрофагов у больных хронической сердечной недостаточностью
Monocytes/macrophages karyologic indices in patients with chronic heart failure
Keywords: серцева недостатність; цитогенетичний аналіз; моноцити; макрофаги; сердечная недостаточность; цитогенетический анализ; моноциты; макрофаги; Heart Failure; Cytogenetic Analysi; Monocytes; Macrophages