Взаємозв'язок маркерів системного запалення, рівня лептину та інсуліноподібного фактора зростання з компонентами метаболічного синдрому у хворих на Q-інфаркт міокарда - Сиволап, Віктор Денисович; Михайловська, Наталія Сергіївна; Syvolap, V. D.; Mikhaylovska, N. S. (My University, 2008)
РЕЗЮМЕ: досліджений взаємозв'язок маркерів системного запалення, рівня лептину та інсуліноподібного фактора зростання з компонентами метаболічного синдрому у хворих на Q-інфаркт міокарда. Встановлено, що хворим на Q- інфаркт міокарда з метаболічним синдромом притаманна гіперінсулінемія з гіперлептинемією, ступінь підвищення яких більш виразний у хворих з усіма компонентами метаболічного синдрому. У хворих на Q-інфаркт міокарда з метаболічним синдромом на 1-3 добу захворювання концентрація інсулінподібного фактора зростання вірогідно менша, ніж у хворих без метаболічного синдрому. В гострому періоді Q-інфаркту міокарда з повним та неповним метаболічним синдромом спостерігається висока активність процесів системного запалення. У хворих на Q-інфаркт міокарда з метаболічним синдромом концентрації С-реактивного протеїну, інтерлейкіну-1,-6 та фактора некроза пухлини-α тісно корелюють з метаболічними факторами ризику. Interrelation of markers of a system inflammation, level of leptin and the insulin-like growth factor with metabolic syndrome components in the patients with Q-myocardial infarction are investigated. It is established that, in patients with Q-myocardial infarction and metabolic syndrome hyperinsulinhaemia and hyperleptinhaemia is peculiar, degree of increasing more expressed in patients with all components of metabolic syndrome. On second day of disease in patients with myocardial infarction and metabolic syndrome the concentration of the insulin-like growth factor was less reliably than in patients without metabolic syndrome. In acute period of Q-myocardial infarction with complete and incomplete metabolic syndrome high activity of system inflammation it is established. In patients with Q-myocardial infarction and metabolic syndrome concentrations of C-reactive proteins, interleukins-1,-6 and tumor necrotic factor-α closely correlate with metabolic risk factors.
Interrelation of markers of a system inflammation, level of leptin and the insulin-like growth factor with metabolic syndrome components in the patients with q-myocardial infarction
Keywords: Q-інфаркт міокарда; метаболічний синдром; цитокіни; лептин; інсуліноподібний фактор зростання; Q-myocardial infarction; metabolic syndrome; cytokines; leptin; insulin-like growth factor