Синтез аналогів природних шиконінів та їх антимікробна активність - Винницька, Р. Б.; Конечна, Р. Т.; Крвавич, А. С.; Стадницька, Н. Є.; Журахівська, Л. Р.; Марінцова, Н. Г.; Половкович, С. В.; Новіков, В. П.; Винницкая, Р. Б.; Конечная, Р. Т.; Стадницкая, Н. Е.; Жураховская, Л. Р.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Взаємодією 2-хлоро- і 2,3-дихлоронафтазарину з 3,3-диметил-2-пропеніламіном синтезували азотовмісні аналоги природного шиконіну, ацилювання яких ацетил- або бензоїл ангідридом призводить до відповідних N-ацильованих шиконінів. Біологічний скринінг отриманих продуктів показав, що вони характеризуються антимікробною активністю. Взаимодействием 2-хлоро- и 2,3-дихлоронафтазарина с 3,3-диметил-2-пропениламином синтезировали азотсодержащие аналоги шиконина природного происхождения, при ацилировании которых получили соответственно N-ацилированные шиконины. Биологический скрининг полученных веществ показал, что они проявляют антимикробную активность. Nitrogencontaining analogs of natural shikonin were obtained by interaction of 2-chloro- and 2,3-dichloronaphthozarine with 3,3-dimethyl-2-propenylamine. N-Acylating shikonines were prepared by acylation of it. The biological screening of obtained substances appeared compounds with antimicrobial activity.
Синтез аналогов шиконинов природного происхождения и их противомикробная активность
Synthesis of analogues of natural shikonin and their antimicrobial activity
Keywords: аналоги шиконінів; ацилювання; антимікробна активність; аналоги шиконина; ацилирование; антимикробная активность; shikonin analogs; acylation; antimicrobial activity