Морфометричні особливості стінок шлуночків та міжшлуночкової перегородки серця щурів у нормі та після внутрішньоплідної дії антигену - Григор'єва, Олена Анатоліївна; Чернявський, Артур Валерійович; Hryhorieva, O. A.; Cherniavskyi, A. V.; Григорьева, Е. А.; Чернявский, А. В. (Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського, 2018)
Резюме. Останніми роками хвороби серця та серцево-судинної системи дітей посідають одне з перших місць в Україні. Внутрішньоутробні інфекції є на сьогодні однією з причин розвитку синдрому недиференційованої дисплазії сполучної тканини (НДСТ) серця та супроводжуються зміною співвідношення сполучнотканинного та скорочувального компонентів міокарда. Мета дослідження – вивчити морфометричні особливості товщини стінок шлуночків та міжшлуночкової перегородки серця щурів у нормі та після внутрішньоплідної дії антигену. Summary. Recently diseases of cardiovascular system in children take one of the first places in Ukraine. The aim of the study – studying the morphometric features of walls and interventricular septum thickness of rat’s heart in normal conditions and after antenatal antigen impact. Резюме. В последнее время болезни сердца и сердечно-сосудистой системы детей занимают одно из первых мест в Украине. Внутриутробные инфекции являются сегодня одной из причин развития синдрома недифференцированной дисплазии соединительной ткани (НДСТ) сердца и сопровождаются изменением соотношения соединительнотканного и сократительного компонентов миокарда. Цель исследования – изучить морфометрические особенности толщины стенок желудочков и межжелудочковой перегородки сердца крыс в норме и после внутриплодного воздействия антигена.
Morphometric features of walls and interventricular septum thickness of rat’s heart in normal conditions and after antenatal antigen impac
Морфометрические особенности стенок желудочков и межжелудочковой перегородки сердца крыс в норме и после внутриплодного действия антигена
Keywords: морфометрія; серце; внутрішньоплідний вплив; антиген; morphometry; heart; intrauterine fetal exposure; antigen; морфометрия; сердце; внутриплодное воздействие; антиген