Органопротективна аналгезія при невідкладних і планових лапароскопічних операціях у хворих похилого віку - Бойко, Костянтин Анатолійович; Бойко, К. А.; Boyko, K. A. (My University, 2006)
Наведено результати порівняльної оцінки протоколів традиційного знеболення опіоїдами, запобіжної аналгезії нестероїдними протизапальними препаратами і клофеліном або кетаміном і регіонарної правосторонньої субплевральної аналгезії у 131-го хворого похилого віку після лапароскопічних операцій. Установлено, що у таких хворих самооцінка післяопераційного болю менше, ніж її вегетативні прояви у вигляді ішемії міокарда, життєвонебезпечних аритмій, порушень гемодинаміки та кисневого режиму. Виявлено стійкі кореляційні зв'язки між інтенсивністю післяопераційного болю, кількістю аритмій, частотою серцевих скорочень і систолічним артеріальним тиском. Доведено, що для усунення післяопераційного болю в осіб похилого віку з серцевою недостатністю I - II функціонального класу (ФК) за NYHA після лапароскопічних операцій необхідно застосування запобіжної аналгезії з використанням нестероїдних протизапальних препаратів, кетаміну та клофеліну. Обгрунтовано використання правосторонньої субплевральної блокади як компонента післяопераційної аналгезії для зниження ризику виникнення життєво небезпечних порушень ритму серця й ішемії міокарда в осіб похилого віку з ХСН III - IV ФК за NYHA.
Органопротективная аналгезия при неотложных и плановых лапароскопических операциях у больных пожилого возраста
Organoprotective analgesia after the urgent and elective laparoscopic surgery in the elderly patients
Keywords: післяопераційний біль; правостороння субплевральна аналгезія; запобіжна аналгезія; органопротективна аналгезія; холтерівский моніторинг; ішемія міокарда; життєво небезпечні аритмії; послеоперационная боль; регионарная правосторонняя субплевральная аналгезия; упреждающая аналгезия; органопротективная аналгезия; холтеровский мониторинг; ишемия миокарда; жизнеопасные аритмии; postoperative pain; right-side subpleural block; preemptive analgesia; organoprotection; Holter monitoring; myocardial ischemia; life-threatening arrhythmias