Структурно-функціональний стан правого шлуночка серця у хворих на гіпертонічну хворобу за даними магніто-резонансної томографії - Черепок, Олександр Олексійович; Черепок, А. А.; Cherepok, A. A. (My University, 2000)
Під час обстеження хворих на гіпертонічну хворобу за допомогою магнітно-резонансної томографії у разі прогресування ступеня артеріальної гіпертензії виявлено прогресуючу дилатацію порожнини правого шлуночка і гіпертрофію його міокарда, що значно підвищує ризик розвитку ускладнень. Встановлено, що наявність легеневої гіпертензії у даних хворих якісно змінює переднавантаження правого шлуночка і призводить до зниження підвищеного венозного тонусу. Виявлено динаміку змін внутрішньоміокардіального напруження правого шлуночка у всіх категорій хворих на гіпертонічну хворобу поряд з відсутністю змін інотропізму його міокарда, оціненого за допомогою кінцево-систолічних кривих "об'єм - тиск". За допомогою факторного аналізу виявлено найбільш суттєві детермінанти розвитку змін структурно-функціонального стану правого шлуночка у зазначених хворих.
Структурно-функциональное состояние правого желудочка сердца у больных гипертонической болезнью по данным магнитно-резонансной томографии
The structural and functional state of right heart ventricle in patients with hypertension by magnetic resonance imaging
Keywords: правий шлуночок серця; гіпертонічна хвороба; магнітно-резонансна томографія; гіпертрофія міокарда; діагностика; правый желудочек сердца; гипертоническая болезнь; магнитно-резонансная томография; гипертрофия миокарда; диагностика; right heart ventricle; hypertension; magnetic resonance imaging; myocardial hypertrophy; diagnostics