Обґрунтування використання м’якотканинної манжети, армованої кістковопластичним матеріалом, в зоні одномоментної дентальної імплантації при частковій адентії - Нєженцев, Євген Юрійович; Niezhentsev, Ye. Yu. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Метою дисертаційного дослідження було підвищення ефективності результатів одномоментної дентальної імплантації у пацієнтів з частковою адентією шляхом обґрунтування використання протягом року м’якотканинної манжети, армованої кістковопластичним матеріалом (ММАКМ). Для вивчення ефективності результатів дентальної імплантації у пацієнтів з частковою (вторинною) адентією протягом року проводилось рандомізоване контрольоване проспективне дослідження випадок-контроль клінічно-рентгенологічних особливостей постекстракційних лунок у 51 пацієнта. Рандомізація полягала у включенні всіх пацієнтів, які потребували відповідного лікування, крім пацієнтів менш 18 років або більш 60 років; пацієнтів, що відмовилися від участі у дослідженні; пацієнтів з ознаками пародонтиту або інших супутніх захворювань в стадії субкомпенсації та декомпенсації в анамнезі. Для досягнення мети було сформовано 2 групи дослідження: основну групу спостереження склали 25 пацієнтів, яким формували ММАКМ; у групу порівняння увійшли 26 пацієнтів, яким використовували лише матрицю з кістковопластичного матеріалу ксеногенного походження Sensobone. Дослідження об’єм м’яких та твердих тканин, якості життя проводили до імплантації, через 3 місяці та через рік після імплантації. The dissertation research aims to improve the effectiveness of one-stage dental implantation in patients with partial edentulousness by justifying using a soft-tissue cuff reinforced with bone grafting material (STCRBGM) during the year. A randomised controlled prospective case-control study of clinical and radiological features of post-extraction sockets in 51 patients was conducted to explore the effectiveness of dental implantation in patients with partial edentulousness over a year. Randomisation included unexceptionally all patients who needed appropriate treatment and sought help. The exclusion criteria were: age under 18 years and over 60 years, refusal to participate in the study, and a history of periodontitis and related diseases (subcompensation and decompensation). To achieve the goal, 2 study groups were formed: the main observation group consisted of 25 patients who underwent the formation of STCRBGM; the comparison group included 26 patients who used only a matrix made of Sensobone bone grafting material of xenogenic origin. The study of soft and hard tissue volume and quality of life was performed before implantation and during a 3-month and one-year follow-up.
Substantiation of using a soft-tissue cuff reinforced with bone grafting material in the area of one-stage dental implantation in partial edentulousness
Keywords: часткова (вторинна) адентія; дентальні імплантати; дентальний імплантат; імплантат; зубні матеріали; дентальна імплантація; сполучнотканинний автотрансплантат; тверді тканини; м'які тканини; щільність кісткової тканини; стабільність імплантату; коефіцієнт стабільності; комп'ютерна томографія; якість життя; secondary edentia; dental implants; dental implant; implant; dental materials; dental implantation; connective tissue autograft; hard tissues; soft tissues; bone density; implant stability; stability factor; computed tomography; quality of life