Особливості мікробіоцинозу носоглотки у дітей з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою та рекурентним тонзилітом - Боярська, Людмила Миколаївна; Гребенюк, Лариса Василівна; Іванова, Катерина Олексіївна; Ахтирський, В.В. (Харків. нац. ун-т ім. В. Н. Карамзіна, 2019)
Актуальність. Стан мікробіоцинозу носоглотки відіграє важливу роль у формуванні місцевого імунітету людини. Рефлюктат при гастроезофагеальній рефлюксній хворобі (ГЕРХ) має не лише пряму пошкоджувальну дію на слизові оболонки носоглотки, він призводить до порушення механізмів місцевого імунітету, що в свою чергу сприяє росту та колонізації патогенної бактеріальної мікрофлори. Мета роботи. Визначити особливості мікробіоцинозу носоглотки у дітей з рецидивуючим тонзилітом в залежності від наявності патологічного гастроезофагеального рефлюксу (ГЕР).
Keywords: тези доповідей