Сравнительный анализ диагностических возможностей ультразвукового исследования и компьютерной томографииу больных хроническим панкреатитом, которым требуется хирургическое лечение - Клименко, А. В.; Клименко, Андрій Володимирович; Klymenko, А. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
На основе хирургического лечения 112 больных хроническим панкреатитом представлен сравнительный анализ диагностической значимости ультразвукового исследования и компьютерной томографии, верифицированных интраоперационными данными. Показано, что компьютерная томография по большинству диагностических критериев превосходит данные трансабдоминальной сонографии. В то же время, ультразвуковое исследование при хроническом панкреатите является незаменимым скрининговым методом, на основе которого строится программа компьютернотомографического обследования. На основі хірургічного лікування 112 хворих на хронічний панкреатит наведено порівняльний аналіз діагностичної значущості ультразвукового дослідження та комп’ютерної томографії, верифікованих інтраопераційними даними. Показано, що комп’ютерна томографія за більшістю діагностичних критеріїв перевершує дані трансабдомінальної сонографії. Водночас, ультразвукове дослідження при хронічному панкреатиті є незамінним скринінговим методом, на основі якого будується програма комп’ютернотомографічного обстеження. 112 operated patients were analyzed. We compared diagnostic possibilities of ultrasound and CT-scan and checked them by intraoperative ﬁndings. CT-scan showed to be superior then ultrasound in a whole number of parameters. But transabdominal ultrasound is still a screening method to diagnose late chronic pancreatitis and a guide to choose further investigations.
Порівняльний аналіз діагностичних можливостей ультразвукового дослідження та комп’ютерної томографії у хворих на хронічний панкреатит, які потребують хірургічного лікування
Comparative analysis of diagnostic possibilities of ultrasoundin vestigation and computed tomography in chronic pancreatitis patients of surgical therapy group
Keywords: хронический панкреатит; ультразвуковое исследование; компьютерная томография; хронічний панкреатит; ультразвукове дослідження; комп’ютерна томографія; chronic pancreatitis; ultrasound investigation; CT-scan