Особливості динаміки та співвідношення фолікулів, сполучної тканини та судинного русла яєчників потомства щурів протягом першого місяця життя після введення прогестерону у період вагітності - Ковальчук, К. С.; Тополенко, Тетяна Анатоліївна; Булига, В. С. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Важливим процесом у розвитку та повноцінному функціонуванні яєчників є формування примордіальних фолікулів, що складають оваріальний резерв або фолікулярний пул. Процес первинного набору фолікулів відбувається протягом усього життя, із моменту утворення примордіальних фолікулів. Циклічний набір співпадає із початком статевого дозрівання. Процеси розподілу, співвідношення та дозрівання фолікулів потребують подальшого вивчення, оскільки у період внутрішньоутробного розвитку яєчників плоду організм вагітної жінки зазнає впливу чинників різної природи. Застосування гормонів під час вагітності може викликати порушення у системі «мати-плацента-плід» та призводити до порушення морфогенезу та подальшого функціонування органів репродуктивної системи. Для руйнування кластерів та подальшої збірки примордіальних фолікулів вирішальне значення має також співвідношення та взаємодія гормонів естрогену та прогестерону.
Keywords: тези доповідей