Роль циркулирующего N-терминального фрагмента мозгового натрийуретического пептида как маркера прогноза кардиоваскулярных событий у пациентов с неходжкинскими лимфомами в ремиссии - Самура, Б. Б.; Самура, Борис Борисович; Samura, B. B. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Цель работы – выявить прогностическую значимость циркулирующего NT-pro-МНУП в возникновении кардиоваскулярных событий, выживаемости пациентов с неходжкинскими лимфомами в ремиссии. В исследование были включены 82 пациента с неходжкинскими лимфомами с полной или частичной ремиссией, период наблюдения составил 12 месяцев. Уровень циркулирующего NT-pro-МНУП в плазме крови определяли с помощью иммуносорбентного метода. Гемодинамические показатели оценивали с помощью эхокардиографии. В ходе исследования зафиксировано 53 кардиоваскулярных события у 21 пациента (25,6%): 5 смертей, связанных с кардиоваскулярными причинами, 24 кардиальные аритмии, 8 ишемических событий, 1 инсульт, 9 случаев возникновения хронической сердечной недостаточности, 6 госпитализаций, связанных с кардиоваскулярными причинами. Уровень циркулирующего NT-pro-МНУП у пациентов без кардиоваскулярных событий и с кардиоваскулярными событиями составил 7,71 нг/мл (95% доверительный интервал [ДИ]=4,36–11,07 нг/мл) и 18,73 нг/мл (95% ДИ=3,01–34,44 нг/ мл), соответственно (р=0,71). В то же время уровень NT-pro-МНУП у пациентов без сердечной недостаточности и с сердечной недостаточностью составил 7,13 нг/мл (95% ДИ=4,50–9,75 нг/мл) и 31,51 нг/мл (95% ДИ=0,18–63,19 нг/мл) соответственно (р=0,03). Мультивариантный логистический регрессионный анализ выявил, что циркулирующий NT-pro-МНУП является независимым прогностическим фактором возникновения сердечной недостаточности (отношение шансов (OШ) =1,04; 95% ДИ 1,02–1,09; р<0,05) на протяжении 1 года. Таким образом, у пациентов с документированными неходжкинскими лимфомами в ремиссии прогностическая значимость циркулирующего NT-pro-МНУП в отношении возникновения кардиоваскулярных событий на протяжении 1 года недостаточна. В этой когорте повышение циркулирующего NT-pro-МНУП может ассоциироваться с возникновением сердечной недостаточности на протяжении года. Перспективным является изучение значимости комбинации NT-pro-МНУП с другими биологическими маркерами в прогнозе развития кардиоваскулярных событий у пациентов в ремиссии неходжкинских лимфом. Мета роботи – виявлення прогностичної значущості циркулюючого NT-pro-МНУП у виникненні кардіоваскулярних подій, виживаності пацієнтів із неходжкінськими лімфомами в ремісії. У дослідження включили 82 пацієнти з неходжкінськими лімфомами в повній або неповній ремісії, період спостереження становив 12 місяців. Рівень циркулюючого NT-pro-МНУП визначали за допомогою імуносорбентного методу. Гемодинамічні показники оцінювали за допомогою ехокардіографії. Під час дослідження зафіксували 53 кардіоваскулярних події у 21 пацієнта (25,6%): 5 смертей, що пов’язані із кардіоваскулярними причинами, 24 кардіальних аритмії, 8 ішемічних подій, 1 інсульт, 9 випадків хронічної серцевої недостатності, 6 госпіталізацій, котрі пов’язані з кардіоваскулярними причинами. Рівень циркулюючого NT-pro-МНУП у пацієнтів без кардіоваскулярних подій та в пацієнтів із кардіоваскулярними подіями становив 7,71 нг/мл (95% довірчий інтервал [ДІ]=4,36–11,07 нг/мл) і 18,73 нг/мл (95% ДІ=3,01–34,44 нг/мл), відповідно (р=0,71). Водночас рівень NT-pro-МНУП у пацієнтів без серцевої недостатності та з серцевою недостатністю становив 7,13 нг/мл (95% ДІ=4,50–9,75 нг/мл) і 31,51 нг/мл (95% ДІ=0,18–63,19 нг/мл) відповідно (р=0,03). Мультифакторний регресійний аналіз показав, що циркулюючий NT-pro-МНУП є незалежним прогностичним фактором виникнення серцевої недостатності (відношення шансів 1,04; 95% ДІ=1,02–1,09; р<0,05) протягом 1 року. Отже, серед пацієнтів із документованими неходжкінськими лімфомами в ремісії прогностична значущість циркулюючого NT-pro-МНУП щодо виникнення кардіоваскулярних подій протягом 1 року недостатня. У цій когорті підвищення циркулюючого NT-pro-МНУП може асоціюватися з виникненням серцевої недостатності протягом 1 року. Перспективним є вивчення значущості комбінації NT-pro-МНУП з іншими біологічними маркерами у прогнозі розвитку кардіоваскулярних подій у пацієнтів у ремісії неходжкінських лімфом. Purpose – to evaluate the prognostic value of circulating NT-proBNP for cardiovascular events, cumulative survival in patients with non-Hodgkin lymphoma in remission. Materials and methods. Eighty two subjects with non-Hodgkin lymphoma in full or partial remission were enrolled in the study. Observation period was up to 12 months. Blood samples for biomarkers measurements were collected. ELISA method for measurements of circulating level of NT-proBNP was used. Hemodynamic evaluation was performed by transthoracic echocardiography. Results and discussion. Fifty three cumulative clinical events occurred in 21 patients (25.6%) within the follow-up, with their distribution being as follows: 5 cardiovascular deaths, 24 cardiac arrhythmias, 8 cardiac ischemic events, 1 stroke, 9 chronic heart failures and 6 hospital admissions for cardiovascular reasons. Circulating levels of NT-proBNP in free-events subject cohort and subjects cohort with cardiovascular events were 7.71 ng/ml (95% confidence interval [CI]=4.36–11.07 ng/ml) and 18.73 ng/ml (95% CI=3.01–34.44 ng/ml) (p=0,71). Nevertheless, NT-proBNP in cohort of patients without heart failure and cohort with heart failure were 7.13 ng/ml (95% CI=4.50–9.75 ng/ml) and 31.51 ng/ml (95% CI=0.18-63.19 ng/ml) (p=0.03). In multivariate logistic regression circulating NT-proBNP independently predicted heart failure (odds ratio [OR]=1.04; 95% CI=1.02–1.09; р<0.05) within 12 months of observation period. Conclusions. Among patients with non-Hodgkin lymphoma in remission association of circulating NT-proBNP and cumulative cardiovascular events within 12 months is insufficient. In these patients increased circulating NT-proBNP may associate with appearance of heart failure within 12 months. Using of combination of NT-proBNP with other markers holds promise for prognosis of cardiovascular events in patients with non-Hodgkin lymphoma in remission.
Значення циркулюючого N-термінального фрагмента мозкового натрійуретичного пептиду у прогнозуванні кардіоваскулярних подій у пацієнтів із неходжкінською лімфомою в ремісії
Value of circulating N-terminal pro-brain natriuretic peptide for prognosis of cardiovascular events in patients with non-Hodgkin lymphoma in remission
Keywords: N-терминальный фрагмент мозгового натрийуретического пептида; неходжкинская лимфома; выживание; прогноз; N-термінальний фрагмент мозкового натрійуретичного пептиду; неходжкінська лімфома; виживання; прогноз; NT-proBNP; Non-Hodgkin Lymphoma; Survival; Prognosis