Вплив пропіленгліколевої рослинної композиції "Фіталгін" на стадії запального процесу - Мамчур, В. Й.; Курт-Аметова, Г. С. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Соціальна значущість запальних захворювань зростає у всьому світі. Це визначає необхідність розробки нових протизапальних препаратів з мінімальними побічними ефектами, зокрема субстанцій рослинного походження. Наведено результати експериментального вивчення протизапальної активності пропіленгліколевої рослинної комбінації «Фіталгін» на ексудативну, проліферативну й альтеративную стадії запалення. Проведені дослідження показали, що рослинна комбінація позитивно впливає на перебіг фази ексудації, проявляє виражену антипроліферативну активність і позитивно впливає на загоєння експериментальних виразок. Социальная значимость воспалительных заболеваний растет во всем мире. Это определяет необходимость разработки новых противовоспалительных препаратов с минимальными побочными эффектами, в частности субстанций растительного происхождения. Приведены результаты экспериментального изучения противовоспалительной активности пропиленгликолевой растительной комбинации «Фиталгин» на экссудативную, пролиферативную и альтеративную стадии воспаления. Проведенные исследования показали, что растительная комбинация позитивно влияет на течение фазы экссудации, проявляет выраженную антипролиферативную активность и положительно влияет на заживление экспериментальных язв. Social importance of inflammatory diseases grows worldwide. This determines necessity of development of new anti-inflammatory drugs with minimal side effects, particularly substances of vegetable origin. Results of experimental study of anti-inflammatory activity of PG herbal combination «Phytalgin» on exudative, proliferative and alterative stages of inflammation are given in the article. Carried out researches have shown that the herbal combination positively influences on course of exudation, renders expressed antiproliferative activity and positively influences on healing of experimental ulcers.
Keywords: пропіленгліколева комбінація; протизапальна активність; екстракт; лікарські рослини; ексудативна; проліферативна й альтеративна стадії запалення; пропиленгликолевая комбинация; противовоспалительная активность; экстракт; лекарственные растения; экссудативная; пролиферативная и альтеративная стадии воспаления; propylene glycol combination; anti-inflammatory activity; extract; medicinal herbs; exudative; proliferative and alterative stages of inflammation