Коморбідна патологія у хворих на множинну мієлому - Кузнєцова, Л. П.; Панасенко, Марія Олександрівна; Кузнецова, Л. Ф.; Панасенко, М. А.; Kuznietsova, L. P.; Panasenko, M. O. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Суттєві успіхи досягнуті в лікуванні множинної мієломи. Однак смертність пацієнтів залишається доволі високою, що пов’язано з коморбідністю. Тому вплив коморбідних станів на перебіг і виживання пацієнтів із множинною мієломою залишається актуальною проблемою. Для огляду літератури використали пошукову систему PubMed для ідентифікації публікацій, що пов’язані з впливом коморбідності на виживаність хворих із множинною мієломою. Коморбідність демонструє вплив на безрецидивне виживання та загальне виживання хворих на множинну мієлому. Інфекції є важливим фактором ризику ранньої смерті пацієнтів із множинною мієломою. Кардіоваскулярні порушення та ниркова недостатність є важливими ускладненнями, які пов’язані з безрецидивним виживанням і загальним виживанням. Кардіоваскулярні та тромбоемболічні події можуть бути пов’язані з лікуванням множинної мієломи, а саме із застосуванням інгібіторів протеосом та імуномодулювальних препаратів. Висновки. Коморбідність відіграє важливу роль у прогнозі для пацієнтів із множинною мієломою. Лікування хворих на множинну мієлому для поліпшення безрецидивного та загального виживання має передбачати профілактику, лікування коморбідної патології. Существенные успехи достигнуты в лечении множественной миеломы. Тем не менее, смертность пациентов сохраняется доста¬точно высокой, что связано с коморбидностью. Поэтому влияние коморбидных состояний на течение множественной миеломы и выживание пациентов остается актуальной проблемой. Для обзора литературы использовали поисковую систему PubMed для идентификации публикаций, связанных с влиянием ко¬морбидности на выживание пациентов с множественной миеломой. Коморбидные состояния влияют на безрецидивное выживание и общее выживание пациентов с множественной миеломой. Инфекции – важный фактор риска смерти этих пациентов. Кардиоваскулярные события и почечная недостаточность являются важными осложнениями, которые связаны с безрецидивным выживанием и общим выживанием. Кардиоваскулярные и тром¬боэмболические события могут быть связаны с лечением множественной миеломы, а именно с ингибиторами протеосом и иммуномодулирующими препаратами. Выводы. Коморбидность играет важную роль в прогнозе для пациентов с множественной миеломой. Лечение больных с мно¬жественной миеломой для улучшения безрецидивного и общего выживания должно предусматривать профилактику, лечение коморбидной патологии. Most clinicians consider performance status and comorbidities rather than chronological age in determining prognosis and treatment. Significant advancements in the treatment of myeloma have occurred including routine use of proteasome inhibitors and immunomodulatory drugs; however, the impact of comorbidity on clinical outcomes has not been fully investigated. Here, we performed a review of the literature utilizing PubMed search engines to identify all publications comparing influence of comorbidities on survival of patients with multiple myeloma. Comorbidities of patients with multiple myeloma have been demonstrated to affect progression-free survival and overall survival. Infections pose the greatest risk of early death in these patients. Cardiovascular and renal impairment is a dreaded complication in multiple myeloma and has been associated with decreased progression-free survival and overall survival. Cardiovascular complications associated with proteasome inhibitors and immunomodulatory drugs are an important component in supportive care of patients with myeloma. Conclusions. Comorbidity plays a critical role in the outcome of myeloma patients in terms of early mortality. The management of multiple myeloma patients with comorbidities is a challenge that should be addressed improving the measurement of comorbidity and the coordination of care.
Коморбидная патология у пациентов с множественной миеломой
Comorbidities in patients with multiple myeloma
Keywords: коморбидность; множественная миелома; кардиоваскулярные болезни; почечная недостаточность; инфекции; ингибиторы протеосом; иммуномодуляция; comorbidity; multiple myeloma; cardiovascular diseases; renal insufficiency; infections; proteasome inhibitor; immunomodulation