Влияние сагиттального наклона тибиального плато на риск повреждения передней крестообразной связки - Головаха, М. Л.; Шишка, И. В.; Банит, О. В.; Краснопёров, С. Н.; Шабус, Р.; Орлянский, В.; Golovakha, M. L.; Shyshka, I. V.; Banit, O. B.; Krasnoperov, S. N.; Schabus, R.; Orlianski, W.; et al. (ВГО "Україн. асоц. ортопедів-травматологів", ВГО "Україн. асоц. спортивної травматології, хірургії колінного суглоба та артроскопії", Ін-т травматології та ортопедії Нац. акад. мед. наук України, 2011)
Цель исследования — изучить влияние угла наклона тибиального плато большеберцовой кости на риск повреждения передней крестообразной связки. У пациентов с поврежденной передней крестообразной связкой в нашем исследовании имел место статистически значимо больший наклон латерального мыщелка тибиального плато кзади в сагиттальной плоскости, по сравнению с контрольной группой, состоящей из пациентов, у которых не было повреждений ПКС коленного сустава. Таким образом, больший наклон латерального мыщелка большеберцовой кости кзади в сагиттальной плоскости может быть фактором, который повышает риск повреждения передней крестообразной связки. The problem of treatment of injury of anterior cruciate ligament (further ACL) remains urgent till now despite of large number of works devoted to this topic. One of the main causes of repeated ACL reconstruction is incorrect anatomical conducting of the transplant but clinical observation of patients with ACL injury led us to believe that there are other risk factors for ACL injury. In this connection we compared two groups of patients: • a pilot group of 100 patients who had anterior cruciate ligament injury (ACL reconstruction was made arthroscopically); • and control group of 100 patients who were treated on account of 1-11 stage of osteoarthritis of the knee joint. The study was made by measuring the MR1 angle of the medial and lateral condyles of the tibial plateau in sagittal plane relative to vertical axis of the tibia. The average angle of condyles slope was determined by the lateral x-ray of the knee joint. The results analysis showed that patients with anterior cruciate ligament injury in our study had a statistically significantly greater tibial slope of the lateral condyle backward in sagittal plane compared with a control group consisting of patients who had no ACL injuries of the knee joint Thus, the greater tibial slope of lateral condyle of the tibia in sagittal plane may be a factor which increases the risk of anterior cruciate ligament injury. Проблема лікування пошкоджень передньої хрестоподібної зв'язки (далі—ПХЗ), залишається актуальною до сьогодні. Однією з основних причин повторних операцій з відновлення ПХЗ є неправильне анатомічне проведення трансплантата, але спостерігаючи за пацієнтами, ми дійшли висновку, що існу ють й інші чинники. У зв'язку з цим ми дослідили дві групи пацієнтів по 100 осіб у кожній: • до І групи (дослідної) увійшли пацієнти, яким проведено відновлення ПХЗ під артроскопіч- ним контролем; • до II групи (контрольної) — пацієнти, які пройшли курс лікування з приводу проявів остеоартрозу колінного суглоба І-ІІ стадії. Дослідження проводили шляхом вимірювання за МРТ кута нахилу медіального і латерального виростків тібіального плато в сагітальній площині відносно вертикальної осі великогомілкової кістки. Середній кут нахилу виростків визначали за боковою рентгенограмою колінного суглоба. Аналіз результатів показав, що у пацієнтів з пошкодженою ПХЗ мав місце, статистично значущий, більший нахил латерального виростка тібіального плато дозаду в сагітальній площині, порівняно з контрольною групою пацієнтів, у яких не було пошкоджень ПХЗ колінного суглоба. Таким чином, більший нахил латерального виростка великогомілкової кістки в сагітальній площині може бути чинником, який підвищує ризик пошкодження передньої хрестоподібної зв’язки.
Effect of sagittal tibial slope on risk of anterior cruciate ligament injury
Вплив сагітального нахилу тібіального плато на ризик пошкодження передньої хрестоподібної зв’язки
Keywords: повреждения передней крестообразной связки; прогонозирование; anterior cruciate ligament injury; prognostication; пошкодження передньої хрестоподібної зв’язки; прогнозування