Аналіз забруднення атмосфери Запоріжжя пилком амброзії протягом 2006–2011 років - Малєєва, Ганна Юріївна; Малеева, А. Ю.; Приходько, Олександр Борисович; Приходько, А. Б.; Стеблюк, Маргарита Вікторівна; Стеблюк, М. В.; Ємець, Тетяна Іванівна; Емец, Т. И. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Наведено результати моніторингового дослідження вмісту пилку амброзії у повітрі м. Запоріжжя у 2006–2011 рр. та статистичного аналізу розподілу пилку по днях палінації у серпні та вересні. Показано тенденцію до зниження загальної концентрації пилку за досліджуваний період, але виявлено, що рівень забруднення атмосферного повітря пилком амброзії залишається небезпечним. Приведены результаты мониторингового исследования содержания пыльцы амброзии в воздухе г. Запорожья в 2006–2011 гг. и статистического анализа распределения пыльцы по дням палинации в августе и сентябре. Показана тенденция к снижению общей концентрациипыльцы за исследуемый период, но определено, что уровень загрязнения атмосферного воздуха пыльцой амброзии остается опасным. The results of the monitoring of ambrosia pollen amount in the air of Zaporozhye in the years 2006-2011 and statistic analysis of pollen distribution by days of pollination in August and September are given. The results showed the tendency to the decrease of total pollen concentration in mentioned period, but the level of atmospheric air pollution by ambrosia pollen remains to be dangerous.
Keywords: поліноз; пилок; бронхіальна астма; аеробіологія; поллиноз; пыльца; бронхиальная астма; аэробиология; рollinosis; pollen; bronchial asthma; aerobiology