Оцінювання тяжкості стану та прогнозування післяопераційних ускладнень у пацієнтів похилого і старечого віку з перфорацією виразки шлунка та дванадцятипалої кишки - Данилюк, Михайло Богданович; Завгородній, Сергій Миколайович; Кубрак, Михайло Анатолійович; Бойко, Костянтин Анатолійович; Danyliuk, M. B.; Zavhorodnii, S. M.; Kubrak, M. A.; Boiko, K. A. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Мета роботи – оцінювання тяжкості стану та прогнозування післяопераційних ускладнень і смертності у пацієнтів похилого та старечого віку з перфорацією виразки шлунка та дванадцятипалої кишки за допомогою шкали P-POSSUM. Матеріали та методи. Під час дослідження проаналізували 80 (100,0 %) випадків лікування пацієнтів віком від 60 до 89 років з діагнозом перфорація виразки шлунка або дванадцятипалої кишки. На етапі госпіталізації здійснили оцінювання загального стану за допомогою субшкал шкали P-POSSUM. Усі пацієнти прооперовані невідкладно. Результати. Суму балів, що одержали, зіставили з післяопераційними ускладненнями та смертністю. Визначили точку дискримінації на рівні більше ніж 43 бали для післяопераційних ускладнень та понад 48 балів для смертності. Згідно з результатами пацієнтів поділили на дві групи: А – хворі, в яких сума балів становила ≤ 43 (n = 39, 48,8 %), В – з сумою балів >43 (n = 41, 51,2 %). Оцінювання виявлених ускладнень у післяопераційному періоді та зіставлення з сумою балів, що одержали, використавши шкалу, достовірно підтверджують збільшення їхньої частоти в групі В (сума балів >43) щодо групи А (сума балів ≤ 43) – р = 0,0018, U = 474,0. Для порівняння показників смертності всіх пацієнтів також поділили на дві групи: С – 48 (60,0 %) пацієнтів із сумою балів ≤48; D – 32 (40,0 %) хворих із сумою балів ≥49. У групі пацієнтів із загальною сумою балів >48 (група D) значно зростає показник летальності щодо групи С (із сумою балів ≤48), р = 0,0002, U = 384,0. Aim. To assess the condition severity and predict postoperative complications and mortality in elderly and senile patients with perforated gastric and duodenal ulcer using the P-POSSUM score. Materials and methods. To conduct a scientific study, 80 (100.0 %) cases of treatment for patients aged 60 to 89 years with a diagnosis of gastric or duodenal ulcer perforation were analyzed. At the stage of hospitalization, the general condition was assessed using the variables of the P-POSSUM score. All patients underwent emergency surgery. Results. The obtained sum of points was compared with postoperative complications and mortality. We defined the discrimination point as >43 points for postoperative complications and >48 points for mortality. Based on the result, the patients were divided into group A with a sum of points up to 43 inclusive – 39 patients (48.8 %), and with a greater number of points – 41 patients (51.2 %) – group B. Evaluation of the detected complications in the postoperative period and comparison with the sum of points significantly confirmed an increase in their frequency in group B (sum of points >43) as compared to group A (sum of points ≤43) – p = 0.0018, U = 474.0. To compare the mortality rate, all the patients were divided into group C – 48 (60.0 %) patients with a sum of points ≤48, and group D – 32 patients (40.0 %) with a sum of points ≥49. In the group of patients with a total score >48 (group D), the mortality rate was significantly increased compared to group C with a score ≤48, p = 0.0002, U = 384.0.
Assessment of the condition severity and prediction of postoperative complications in elderly and senile patients with perforated gastric and duodenal ulcer
Данилюк М. Б. - ORCID ID: 0000-0003-4515-7522; Завгородній С. М. - ORCID ID: 0000-0003-3082-3406; Кубрак М. А. - ORCID ID: 0000-0003-4051-9336; Бойко К. А. - ORCID ID: 0009-0006-3986-1969.
Keywords: виразкова хвороба; перитоніт; похилий вік; невідкладна хірургія; peptic ulcer; peritonitis; advanced age; emergency surgery