Адаптація студентів першого курсу медичного факультету до навчальної діяльності у вищому навчальному закладі - Іванченко, Олена Зенонівна (My University, 2016)
В статті проаналізовано, з якими проблемами адаптації в вищому навчальному закладістикаються студенти-першокурсники медичного факультету. За допомогою їх анкетування виявлено, що основні труднощі пристосування виникають в соціально-психологічній і навчальній сферах.Показано, що наприкінці навчального року, в основному, позитивно оцінюють стан своєї адаптованостіі відзначают провідну роль в її формуванні друзів і однокурсників.Проаналізовані можливі напрямкидіяльності вищого навчального закладу, які могли би полегшити процес адаптації першокурсників до навчання. За результатами анкетування, які свідчать, що основні труднощі пристосування полягають в нестачі вільного часу і учбовому перевантаженні, існує потреба в оптимізації навчального навантаження, а також, в організації роботи психологів, кураторів і викладачів щодо формування у студентів вміння раціонального планування часу і навиків самостійної роботи.
Keywords: Адаптація; навчальна діяльність; студенти-першокурсники; анкетування