Новые аспекты патогенеза респираторной дисфункции при хронической ревматической болезни сердца - Такташов, Г. С; Taktashov, G. S. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Вопросы нарушения функции лёгких при заболеваниях сердца требуют уточнения. С целью исследования особенностей патогенеза у 105 больных хронической ревматической болезнью сердца изучены гемореология и дисфункция лёгких методами эхокардиографии, спирографии, бодипневмографии, пневмотермокалориметрии, а также оценки реологии крови и физико-химических поверхностных свойств экспиратов, проведена статистическая обработка данных. Установлено, что имеются нарушения параметров сывороточного звена реологических свойств крови. Это свидетельствует о патогенетической связи изменений респираторной системы и реологии крови и способствует выделению критериев ранней диагностики и прогноза течения нарушения влаговыделительной, диффузионной, кондиционирующей и сурфактантобразующей функций лёгких. Питання порушення функції легень при захворюваннях серця вимагають уточнення. З метою дослідження особливостей патогенезу у 105 хворих на хронічну ревматичну хворобу серця вивчені гемореологія та дисфункція легенів методами ехокардіографії, спірографії, бодіпневмографії, пневмотермокалориметрії, а також оцінки реології крові та фізико-хімічних поверхневих властивостей експіратів, виконане статистичне опрацювання даних. Встановили, що є порушення параметрів реологічних властивостей ланки сироватки крові. Це свідчить про патогенетичний зв’язок змін респіраторної системи та реології крові й сприяє виділенню критеріїв ранньої діагностики, прогнозу перебігу порушення вологовидільної, дифузійної, кондиціонуючої та сурфактантутворювальної функцій легень. Aim. Pathogenesis of respiratory disfunction and hemorheology in case of chronic rheumatic heart disease is to be defi ned. Methods and results. Parameters of 105 patients indicating the pathogenetic connection of respiratory system and blood rheology changes were examined by the following methods: echocardiography, spirografy, body pneumography, pneumothermocalorimetry and assessment of rheological serum characteristics. Physicochemical surface characteristics of expiratory composition were investigated and statistical analysis of obtained results. It found that there were violations parameters serum level of blood rheology. Conclusion. Data received enable to defi ne the criteria of early detection and forecast of course of moisture separating, diffusion, conditioning and surfactant generating lungs’ function derangement.
Нові аспекти патогенезу респіраторної дисфункції при хронічній ревматичній хворобі серця
New aspects of pathogenesis of respiratory disfunction in case of chronic rheumatic heart disease
Keywords: ревматические болезни; сердца болезни; лёгких болезни; ревматичні хвороби; серця хвороби; легеневі хвороби; Heart Diseases; Lung; Rheumatic Diseases; Lung Diseases