Інфаркт міокарда у хворих з метаболічним синдромом: особливості перебігу, гуморальні фактори, терапевтичні та прогностичні аспекти - Михайловська, Наталія Сергіївна; Mykhailovskaya, N. S. (МОЗ України, Запоріз. держ. мед. ун-т, 2011)
Дисертація присвячена дослідженню особливостей перебігу, змін гуморальних факторів, функціонального стану серцево-судинної системи, з'ясуванню критеріїв прогнозу, обґрунтуванню оптимальних схем лікування Q-інфаркту міокарда у хворих з метаболічним синдромом. Встановлено, що у хворих на Q-інфаркт міокарда з метаболічним синдромом в гострому періоді спостерігається збільшення летальності та ускладнень, дезадаптивний характер післяінфарктного ремоделювання, зниження часових та спектральних показників варіабельності серцевого ритму, порушення циркадного ритму артеріального тиску, метаболічні та гуморальні зміни. Доведено існування взаємозв'язків між компонентами метаболічного синдрому та перебігом захворювання, гуморальними факторами, показниками функціонального стану серцево-судинної системи. Обґрунтовані схеми відновлювального лікування за допомогою комбінованої гіполіпідемічної, метаболічної, антиагрегантної, цукрознижуючої терапії. Встановлені предиктори фатальних та нефатальних коронарних подій впродовж п'яти років спостереження. The thesis is devoted to the investigation of the peculiarities of the clinical course, the changes of humoral factors, the functional state of the cardiovascular system, the establishment of prognostic criteria, the substantiation of the optical schemes in the treatment of Q-wave myocardial infarction in patients with metabolic syndrome. It is established that in patients with Q-wave myocardial infarction with metabolic syndrome in acute period there occurs the increase of lethality and complications, the desaptative character of postinfarction remodeling processes, the decrease of time and spectral data of the variability of heart rate, disorders of blood pressure circadian rhythm, metabolic and humoral changes. There is proved correlations between metabolic syndrome components and the course of the disease, humoral factors, characteristics of the functional state of the cardiovascular system. There are substantiated schemes of rehabilitation treatment by means of combined hypolipidimic, metabolic antiaggregatory and anti-diabetic therapy. There are determined the predictors of fatal and non- fatal coronary cases for 5 years of observation.
Myocardial infarction in patients with metabolic syndrome: peculiarities of the clinical course, humoral factors, therapeutic and prognostic aspects
Keywords: Q-інфаркт міокарда; метаболічний синдром; клінічний перебіг; гуморальні фактори; Q-инфаркт миокарда; метаболический синдром; клиническое течение; нейрогуморальные факторы; Q-wave myocardial infarction; metabolic syndrome; clinical course; humoral factors