Вивчення спектру фармакологічної активності нових похідних ряду 3-аміно-1,4-бенздіазепін-2-онів - Казакова, А. А.; Годован, В. В. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Досліджено протисудомні, седативні, анксіолітичні й анорексигенні ефекти 10 нових сполук ряду 3-аміно-1,2-дигідро-3Н-1,4-бенздіазепін-2-онів. Найбільш активною за всіма тестами і перспективною для подальшого вивчення виявилась сполука 3, що має 2-метоксифенільну групу як замісник у 3 положенні гетероциклу. Отримані експериментальні дані й відзначена кореляція протисудомних, седативних, анксіолітичних та анорексигенних властивостей дають можливість припустити, що сполуки цього ряду є агоністами бенздіазепінових рецепторів. Изучены противосудорожные, седативные, анксиолитические и анорексигенные свойства 10 новых соединений ряда 3-амино-1,2-дигидро-3Н-1,4-бенздиазепин-2-онов. Наиболее активным по всем тестам и перспективным для дальнейшего изучения оказалосьсоединение 3, которое имеет 2-метоксифенильную группу в качестве заместителя в 3 положении гетероцикла. Полученныеэкспериментальные данные и отмеченная корреляция противосудорожных, седативных, анксиолитических и анорексигенных свойствдают основание предполагать, что данные соединения являются агонистами бенздиазепиновых рецепторов. It was studied the anxiolitic, anorexigenic and sedative effects of novel 3-amino-1,2-dihydro-3H-1,4-benzodiazepine-2-ones activities. Compound3, which has a 2-metoxiphenil group as a substituent in 3-rd position of heterocycle proved to be the most active according to all testsand perspective for a further study. Experimental findings and noted correlation between anticonvulsant, sedative, anxiolitic and anorexigenicproperties give the ground to suppose that these compounds are the agonists of benzodiazepines receptors.
Keywords: 3-аміно-1,2-дигідро-3Н-1,4-бенздіазепін-2-онів; анксіолітична; протисудомна; седативна активність; харчова поведінка; 3-амино-1,2-дигидро-3Н-1,4-бенздиазепин-2-оны; анксиолитическая; противосудорожная; седативная активность; пищевое поведение; 3-amino1,2-dihydro-3H-1,4-benzodiazepine-2-ones; anxiolitic; anticonvulsant; sedative activity; influence on appetite