Порівняльний аналіз впливу корвітину та ліпофлавону на показники енергетичного обміну у головному мозку щурів з моделю тяжкої черепно-мозкової травми - Жиляєв, С. О.; Штриголь, С. Ю.; Жиляев, C. А.; Штриголь, С. Ю.; Zhilyaev, S. A.; Shtrigol, S. Yu. (ЗДМУ, 2013)
У гострому періоді тяжкої черепно-мозкової травми у щурів виникає гіперглікемія, у головному мозку зростає споживання глюкози, розвивається лактат-ацидоз, зменшується вміст АТФ. Пірацетам (200 мг/кг) не усуває гіперглікемію, нормалізує вміст інтермедіатів енергетичного обміну. Корвітин (100–150 мг/кг) усуває гіперглікемію, нормалізує вміст пірувату та лактату, значно збільшує вміст АТФ. Ліпофлавон (370 мг/кг) нормалізує глікемію, підвищує вміст пірувату й лактату, поступаючись корвітину за впливом на АТФ. У дозі 555 мг/кг антигіперглікемічний ефект ліпофлавону слабший. Результати пояснюють церебропротекторну дію препаратів кверцетину. В остром периоде тяжелой черепно-мозговой травмы у крыс возникает гипергликемия, в головном мозге возрастает потребление глюкозы, развивается лактат-ацидоз, снижается содержание АТФ. Пирацетам (200 мг/кг) не устраняет гипергликемию, нормализует уровень интермедиатов энергетического обмена. Корвитин (100–150 мг/кг) устраняет гипергликемию, нормализует содержание пирувата и лактата, значительно увеличивает уровень АТФ. Липофлавон (370 мг/кг) нормализует гликемию, повышает содержание пирувата и лактата, уступая корвитину по влиянию на АТФ. В дозе 555 мг/кг антигипергликемический эффект липофлавона слабее. Результаты поясняют церебропротекторное действие препаратов кверцетина. Hyperglycemia in rats develops in acute period of severe craniocerebral trauma: glucose consumption in rats’ brain increases, lactic acidosis develops, and the content of ATP decreases. Piracetam (200 mg/kg) does not eliminate hyperglycaemia but normalizes the level of intermediates of energy metabolism. Corvitin (100–150 mg/kg) eliminates hyperglycemia, normalizes the pyruvic and lactic acids, signifi cantly increases the level of ATP. Lipofl avon (370 mg/kg) normalizes the blood level of glucose, increases the concentration of pyruvic and lactic acids, but it is worse than corvitin in its infl uence on ATP. Antihyperglycemic effect of lipofl avon is weaker at a dose of 555 mg/kg. The results illustrate craniocerebral effect of quercetin preparations.
Сравнительный анализ влияния корвитина и липофлавона на показатели энергетического обмена в головном мозге крыс с моделью тяжелой черепно-мозговой травмы
Comparative analysis of the infl uence of Corvitin and Lipofl avon on parameters of energy metabolism in the brain of rats with experimental severe craniocerebral trauma
Keywords: черепно-мозкова травма; корвітин; ліпофлавон; енергетичний метаболізм; черепно-мозговая травма; корвитин; липофлавон; энергетический метаболизм; craniocerebral trauma; corvitin; lipoflavon; energy metabolism.