Роль санаторного оздоровления беременных с экстрагенитальной патологией в снижении частоты акушерских осложнений - Сюсюка, В. Г.; Сюсюка, Володимир Григорович; Syusyuka, V. G. (My University, 2015)
Проведено исследование, в котором участвовали 97 беременных с экстрагенитальной патологией (ЭГП), имевшей в 81,6% случаев сочетанный характер. При оценке психологического состояния, а именно – уровня как реактивной, так и личностной тревожности, не установлено статистически достоверной разницы (p>0,05) между группами исследования. При этом снижение реактивной тревожности после проведенного этапа санаторной реабилитации имело место только у каждой второй женщины, что свидетельствует о целесообразности разработки и внедрения медико)психологической коррекции данного контингента беременных. Проведенное исследование не подтвердило факта более высокой частоты общего показателя осложнений в родах у женщин с ЭГП (46,7%) по сравнению с соматически здоровыми женщинами (46,7%). Однако при анализе структуры осложнений в основной группе преобладала слабость родовой деятельности и дистресс плода, что способствовало росту частоты вагинальных родоразрешающих операций у данного контингента женщин. Проведено дослідження, у якому взяли участь 97 вагітних з екстрагенітальною патологією (ЕГП), що у 81,6% випадків мала поєднаний характер. Під час оцінювання психологічного стану, а саме – рівня як реактивної, так і особистісної тривожності, не встановлено статистично достовірної різниці (p>0,05) між групами дослідження. При цьому зниження реактивної тривожності після проведеного етапу санаторної реабілітації мало місце тільки у кожної другої жінки, що свідчить про доцільність розроблення та впровадження медико1психологічної корекції даного контингенту вагітних. Проведене дослідження не підтвердило факту більш високої частоти загального показника ускладнень у пологах серед жінок з ЕГП (46,7%) у порівнянні з соматично здоровими жінками (46,7%). Однак під час аналізу структури ускладнень в основній групі переважала слабкість пологової діяльності та дистрес плода, що зумовлювало зростання відсотка вагінальних розроджувальних операцій у даного контингенту жінок. There was performed investigation of 97 pregnant women with extragenital pathology which in 81.6% of cases had combined nature. During estimation of psychological state, in particular of state and trait anxiety level, there was not found statistically proved difference (p>0.05) between examined groups. Herewith decrease of the state anxiety after performed stage of sanatorium rehabilitation occurred only to each second woman that shows reasonability of development and introduction of medical and psychological correction of the present group of pregnant women. Carried out investigation did not prove the fact of the higher rate of total index of complications in labour of pregnant women with extragenital pathology (46.7%) comparing to somatically healthy women (46.7%). However during analysis of complications structure in the main group the low labour process and fetus distress prevailed and these factors enabled increase of rate of vaginal labour operations for the present group of women.
Роль санаторного оздоровлення вагітних з екстрагенітальною патологією у зниженні частоти акушерських ускладнень
Role of sanatorium health improvement of pregnant women with extragenital pathology in decrease of rate of obstetric complications
Keywords: беременность; экстрагенитальная патология; акушерские осложнения; психоэмоциональное состояние; вагітність; екстрагенітальна патологія; акушерські ускладнення; психоемоційний стан; санаторне оздоровлення; pregnancy; extragenital pathology; psychoemotional state; sanatorium health improvement; obstetric complications