Особливості імунної відповіді у дітей раннього віку з рекурентним перебігом респіраторних інфекцій - Боярська, Людмила Миколаївна; Герасімчук, Тетяна Сергіївна; Котлова, Юлія Валентинівна; Давидова, Анна Григорівна; Боярская, Л. Н.; Герасимчук, Т. С.; Давыдова, А. Г.; Boyarskaya, L. N.; Herasimchuk, T. S.; Kotlova, Yu. V.; Davydova, A. H. (ЗДМУ, 2014)
Актуальність дослідження зумовлена поширеністю рекурентних респіраторних інфекцій, які змінюють імунну резистентність, у дітей молодшого віку. З метою вивчення особливостей імунної відповіді у таких пацієнтів обстежили 107 малюків, які схильні до рекурентних респіраторних інфекцій і хворіють епізодично. Вивчили імунограми першого рівня, фракції імуноглобулінів класу G. Встановили зниження фагоцитарної активності клітин при одночасному підвищенні їх функціонально-метаболічного стану, зростаючу готовність клітин до апоптозу. За даними частотного аналізу визначили у більшості хворих на рекурентні респіраторні інфекції тенденції імунологічних змін до дисбалансу регулюючих субпопуляцій Т лімфоцитів, уповільнення зниження імунорегуляторного індексу та вмісту субпопуляції IgG4. Зміни імунної відповіді в ранньому відновлювальному періоді рекурентних респіраторних інфекцій характеризуються дискоординованою взаємодією ланок, свідчать про неповну ерадікацію збудника інфекційного процесу. Актуальность исследования обусловлена распространенностью рекуррентных респираторных инфекций, изменяющих иммунную резистентность,у детей младшего возраста. С целью изучения особенностей иммунного ответа у таких пациентов обследовали 107 детей, подверженных рекуррентным респираторным инфекциям и болеющих эпизодически. Изучали иммунограммы первого уровня, фракции иммуноглобулинов класса G. Установили снижение фагоцитарной активности клеток при одновременном повышении их функционально-метаболического состояния, растущую готовность клеток к апоптозу. По данным частотного анализа определили у большинства больных рекуррентными респираторными инфекциями тенденции иммунологических изменений к дисбалансу регулирующих субпопуляций Т лимфоцитов, замедленному снижению иммунорегуляторного индекса и содержания субпопуляции IgG4. Изменения иммунного ответа в раннем восстановительном периоде рекуррентных респираторных инфекций характеризуются дискоординированным взаимодействием звеньев, свидетельствуют о неполной эрадикации возбудителя инфекционного процесса. Topicality. Relevance of research is determined by the prevalence of recurrent respiratory infections in children of early age, altering their immune resistance. Aim. With the purpose of immune response of these patients study we examined 107 patients with recurrent respiratory infections and those who had episodic respiratory infections. Methods and results. We studied immunograms of the fi rst level, immunoglobulin G fractions. We have found a decrease of the phagocytic activity of the cells, while increasing of their functional-metabolic state and growing willingness to apoptosis. According to the frequency analysis we identifi ed trends to immunological changes in the form of an imbalance of T-lymphocytes regulatory subpopulations, slow decline of immunoregulatory index and IgG4 subpopulation content in the majority of patients with recurrent respiratory infections.
Особенности иммунного ответа у детей раннего возраста с рекуррентным течением респираторных инфекций
Features of the immune response in children of early age with recurrent respiratory infections
Keywords: діти; рекурентні респіраторні інфекції; імунітет; дети; рекуррентные респираторные инфекции; иммунитет; Children; Recurrent; Respiratory Infections; Immunity