Мотивація в системі формування матриці компетентностей на прикладі робочої програми з дисципліни “Вища математика і статистика” - Прокопченко, Олександр Євгенович; Кожан, Олена Євгеніївна; Мікаєлян, Геннадій Ромеович; Іванченко, Олена Зенонівна; Мельнікова, Оксана Зенонівна; Лукіна, Ганна Михайлівна (Київ: Гнозис, 2018)
Розглянуто і проаналізовано проблему впровадження, стандартизації та актуалізації «Матриці компетентностей» на прикладі навчальної дисципліни «Вища математика і статистика» (галузь знань 22 «Охорона здоров’я», спеціальність 226 «Фармація, промислова фармація». І курс фармацевтичного факультету Запорізького державного медичного університету). Порівняно поняття «компетентність» (компетенція) та «знання, уміння і навички». Зроблено висновок про доцільність використання окремих елементів мотиваційного менеджменту при формуванні матриці, що має віддзеркалювати сучасні інформаційні інструменти і програмні засоби комп’ютерної математики та відповідні приклади, в тому числі інтерактивні моделі і симуляції, що носять інноваційний характер і підкреслюють міждисциплінарний характер дисципліни «Вища математика і статистика». Отримані результати порівняльного аналізу можуть бути основою для формування взаємовідносин між суб’єктами та об'єктами процесу навчання і підґрунтям для оптимізації мотивованого навчального процесу. Рассмотрены и проанализированы проблему внедрения, стандартизации и актуализации «Матрицы компетенций» на примере учебной дисциплины «Высшая математика и статистика» (область знаний 22 «Здравоохранение», специальность 226 «Фармация, промышленная фармация». И курс фармацевтического факультета Запорожского государственного медицинского университета). По сравнению понятие «компетентность» (компетенция) и «знания, умения и навыки». Сделан вывод о целесообразности использования отдельных элементов мотивационного менеджмента при формировании матрицы, должен отражать современные информационные инструменты и программные средства компьютерной математики и соответствующие примеры, в том числе интерактивные модели и симуляции, носящих инновационный характер и подчеркивают междисциплинарный характер дисциплине «Высшая математика и статистика ». Полученные результаты сравнительного анализа могут служить основой для формирования взаимоотношений между субъектами и объектами процесса обучения и основой для оптимизации мотивированного учебного процесса. The problem of implementation, standardization and updating of the «Matrix of Competencies» was considered and analyzed using the example of the academic discipline Advanced Mathematics and Statistics» (field of study 22 «Health», specialty 226 «Pharmacy, Industrial Pharmacy», first course of the pharmaceutical faculty of Zaporizhzhya State Medical University). The concept of «compe- tence» and the notion of category «knowledge, skills and abilities» are compared - produced the results of comparative analysis that can be the basis for the forming of the interrelations between subjects and objects of the learning process and the basis for optimizing of a motivated educational process. It is concluded that the expediency of certain elements of motivational management application in the for- mation of a matrix should reflect modern information tools and soft- ware of computer mathematics and corresponding examples, includ- ing interactive models and simulations, those which are innovative and emphasize the interdisciplinary nature of the discipline «Advanced mathematics and statistics». The results of the comparative analysis those can be the basis for forming of the interrelations between sub- jects and objects of the learning process and the ground for optimi- zation of the motivated educational process are produced.
Keywords: вища математика і статистика; мотивація; методика викладання; міжпредметні зв’язки; компетентність; результати навчання; высшая математика и статистика; мотивация; методика преподавания; межпредметные связи; компетентность; результаты обучения; advanced mathematics and statistics; motivation; teaching methods; interdisciplinary connections; competence; learning outcomes