Фактори ризику затримки росту плода у вагітних із артеріальною гіпертензією - Круть, Юрій Якович; Дейніченко, Олена Валеріївна; Круть, Ю. Я.; Дейниченко, Е. В.; Krut, Yu. Ya.; Deinichenko, O. V. (My University, 2019)
Проблема затримки росту плода (ЗРП) є актуальною проблемою сучасного акушерства. Існуючі сьогодні критерії ЗРП не дозволяють діагностувати її на ранніх термінах вагітності. Це призводить до запізнілого проведення лікувальних та превентивних заходів. Отже, виникає необхідність удосконалення методів діагностики ЗРП. Мета дослідження: визначення за допомогою анамнестичних та клініко-інструментальних стандартних методів факторів ЗРП у вагітних із артеріальною гіпертензією. Проблема задержки роста плода (ЗРП) является актуальной проблемой современного акушерства. Существующие сегодня различные критерии ЗРП не позволяют диагностировать ее в ранние сроки беременности. Это приводит к запоздалому проведению лечебных и превентивных мероприятий. Таким образом, возникает необходимость усовершенствования методов диагностики ЗРП. Цель исследования: определение с помощью анамнестических и клинико-инструментальных стандартных методов факторов ЗРП у беременных с артериальной гипертензией. The problem of fetal growth restriction (FGR) is an actual problem of modern obstetrics. Nowadays, the existing various criteria for FGR do not allow to diagnose it in the early stages of pregnancy. This leads to late treatment and preventive measures. Thus, there is a need to improve the methods of diagnosing FGR. The objective: determine the risk factors of FGR in pregnant women with arterial hypertension using anamnestic and clinical-instrumental standard methods.
Факторы риска задержки роста плода у беременных с артериальной гипертензией
Risk factors of fetal growth restriction in pregnant women with arterial hypertension
Keywords: фактори ризику; затримка росту плода; факторы риска; задержка роста плода; risk factors; delayed fetal development