Синтез, реакції та біологічна дія похідних 7-етилксантину - Долгіх, Ольга Петрівна; Шепель, К. С.; Романенко, Г. М. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Створення нових ефективних та нетоксичних аналгетиків є одним із пріоритетних напрямів сучасної фармацевтичної хімії, про що свідчать чисельні дані наукової літератури. Аналіз літературних джерел показав, що похідні ксантину є перспективними сполуками в плані пошуку оригінальних ненаркотичних знеболюючих засобів. З цією метою нами синтезовані неописані в літератиру похідні 7-етилксантину, вивчені їх фізико-хімічні та біологічні властивості. В якості об’єктів дослідження обрані 8-бромо-3-метилксантин та 8-бромотеофілін, які реакцією з етилхлоридом були перетворені на відповідні 7-етилпохідні. Взаємодією 8-бромо-7-етил-3-метилксантину та 8-бромо-7-етилтеофіліну з натрій нонасульфідом були синтезовані 7-етил-8-тіоксантини. Вивчення реакцій останніх з електрофільними реагентами в лужному середовищі дало можливість отримати різноманітні 8-алкіл-, алкеніл-, циклоалкілметил-, бензил-, гідроксіалкіл-, алкоксіалкіл-, аміноалкіл-, циклоалкіламіноалкіл-, гетарилметил-, оксоалкіл-, бензоїлметилтіоксантини та ксантиніл-8-тіоалканові кислоти і їх функціональні похідні (солі, аміди, естери, гідразиди, іліденгідразиди).
Keywords: тези доповідей