Експериментальне обґрунтування відновлення міжгомілкового синдесмозу при переломах кісточок за допомогою напруженої петлі - Кожем'яка, Максим Олександрович; Головаха, Максим Леонідович; Криворучко, Е. А.; Kozhemyaka, M. A.; Golovakha, M. L. (My University, 2014)
Фіксація напруженої петлею пропонується як найменш інвазивна, гнучка фіксація міжгомілкового синдесмозу, яка не вимагає рутинного видалення. У цій роботі проводилось вивчення фіксації синдесмозу напруженої петлею на моделі перелому латеральної щиколотки з пошкодженням синдесмозу і проводилося порівняння з фіксацією синдесмозу гвинтом за методикою А. О. Були використані 20 нижніх кінцівок нерозітнутих і нефіксованих трупів дорослих людей. Ногу поміщали в затискний пристрій, моделювали надсиндесмозний перелом латеральної кісточки з пошкодженням всіх елементів синдесмозу. Проводили порівняння фіксації синдесмозу напруженої петлею з фіксацією за методикою А. О. 4х кортикальним 3.5 мм гвинтом шляхом вимірювання величини міжгомілкового диастаза при ротаційному навантаженні на синдесмоз.
Keywords: переломи кісточок; міжгомілковий синдесмоз; хірургічне лікування; напружена петля