Особливості діагностичної та лікувальної тактики у хворих з травматичними ушкодженнями підшлункової залози - Рилов, Андрій Іванович; Rylov, A.I. (My University, 2004)
Розглянуто питання підвищення ефективності лікування хворих з травматичними ушкодженнями підшлункової залози на основі комплексної оцінки клінічного перебігу, діагностичних маркерів, параметрів імунного гомеостазу, а також застосування коригуючих хірургічних та терапевтичних програм. Визначено питому вагу забою, розчавлення та навперечного розриву підшлункової залози. Встановлено закономірності клінічного перебігу, розроблено диференційно-діагностичні моделі різних видів пошкоджень підшлункової залози, досліджено динаміку її ферментативної активності та особливості перебігу реакції запалення у хворих з гострим травматичним панкреатитом. Встановлено позитивний вплив застосування алотрансплантата твердої мозкової оболонки за дистальної панкреаторезекції. Визначено ефективність сандостатину у профілактиці ускладнень травматичного пошкодження підшлункової залози, його вплив на активність панкреатичних ферментів та динаміку імунної реактивності.
Features of diagnostic and medical tactics at the patients with traumatic damages of a pancreas
Keywords: підшлункова залоза; абдомінальна травма; імунна система; хірургічна корекція; алотрансплантат твердої оболонки головного мозку; сандостатин; Pancreas; abdominal trauma; immune system; surgical correction; allo-transplant of a firm meninx; sandostatin