Characteristic of cellular immunity in children with recurrent respiratory diseases, depending on the level of immunoglobulin E production - Shumna, T. Ye.; Nedelska, S. M.; Solovieva, S. V.; Masur, V. I.; Kolesnik, O. Ya.; Шумна, Таміла Євгенівна; Недельська, Світлана Миколаївна; Соловйова, С. В.; Мазур, Вікторія Іванівна; Колесник, О. Я.; Шумная, Т. Е.; Недельская, С. Н.; et al. (Запорожский государственный медицинский университет, 2017)
Purpose. To analyze the indices of cellular immunity in children with recurrent respiratory diseases, depending on the level of IgE production. Materials and methods. The study of cellular immunity and the level of IgE production in 81 children with recurrent respiratory diseases, aged from 2 to 6 years old (I group – 45 children with IgE index above the reference values of the age norm; II group – 36 children with normal IgE level). Results. In 55.56 % of children with recurrent respiratory diseases, the IgE level has exceeded the reference values of the age norm. Cellular immunity in 53.33 % of children with recurrent respiratory diseases and high IgE levels was significantly more often characterized by decrease in the relative amount of CD3+, CD4+ T-lymphocytes phenotype and increase in the relative values of CD25+ lymphocytes phenotype with a moderate positive direct correlation between CD25+ lymphocytes and IgE levels (R = 0.35, P < 0.05). In children with recurrent respiratory diseases and normal IgE levels the relative amount of СD3+, CD4+, CD8+ lymphocytes phenotype was decreased and increased CD16+, CD19+ phenotypes in 38.89 %, and increase in the relative values of CD25+ lymphocytes phenotype in 11.1 %. Regardless of the ability to IgE production the cellular immunity parameters within the age standard were recorded in 53.09 % of the examined children and violation of the cellular immunity was observed in 46.91 % of cases. Conclusions. In children with recurrent respiratory diseases changes in the cellular immunity were registered 14.44 % more often in the group of children with high IgE level. Мета роботи – аналіз і визначення взаємозв’язку показників клітинного імунітету в дітей із рекурентними респіраторними захворюваннями залежно від рівня імуноглобуліну Е. Матеріали та методи. Обстежили 81 дитину з рекурентними респіраторними захворюваннями віком 2–6 років (І група спостереження – 45 дітей, з показниками імуноглобуліну E, вищими за референтні значення вікової норми; ІІ група – 36 дітей із нормальним рівнем імуноглобуліну E. Результати. У 55,56 % дітей із рекурентними респіраторними захворюваннями рівень імуноглобуліну E перевищував референтні значення вікової норми. Клітинний імунітет у 53,33 % дітей із рекурентними респіраторними захворюваннями та високим рівнем імуноглобуліну E характеризувався зниженням відносної кількості Т-лімфоцитів із фенотипом СD3+ і CD4+ і підвищенням лімфоцитів із фенотипом CD25+, із помірним позитивним прямим кореляційним зв’язком між показниками CD25+ та імуноглобуліном E (R = 0,35, р < 0,05). У дітей із рекурентними респіраторними захворюваннями та нормальним рівнем імуноглобуліну E в 38,89 % випадків реєструвалось зниження відносної кількості Т-лімфоцитів із фенотипами СD3+, CD4+, CD8+ та підвищення CD16+ і CD19+, а тільки в 11,1 % – підвищення лімфоцитів із фенотипом CD25+. Незалежно від здатності до утворення імуноглобуліну E, у 46,91 % дітей фіксувалось порушення клітинної ланки імунітету та, відповідно, у 53,09 % обстежених показники клітинного імунітету реєструвались у межах вікової норми. Висновки. У дітей із рекурентними респіраторними захворюваннями порушення клітинної ланки імунітету реєструвались на 14,44 % частіше у групі обстежених із високим рівнем імуноглобуліну E. Цель работы – анализ и определение взаимосвязи показателей клеточного иммунитета у детей с рекуррентными респираторными заболеваниями в зависимости от уровня иммуноглобулина Е. Материалы и методы. Обследован 81 ребенок с рекуррентными респираторными заболеваниями в возрасте от 2 до 6 лет (І группа наблюдения – 45 детей, с показателями иммуноглобулина E выше референтных значений возрастной нормы; ІІ группа – 36 детей с уровнем иммуноглобулина E в пределах возрастной нормы. Результаты. У 55,56 % детей с рекуррентными респираторными заболеваниями уровень IgE-антител превышал референтные значения возрастной нормы. Клеточный иммунитет у 53,33 % детей с рекурентными респираторными заболеваниями и высоким уровнем иммуноглобулина E характеризовался снижением относительного количества Т-лимфоцитов с фенотипом СD3+ и CD4+ и повышением лимфоцитов с фенотипом CD25+, с умеренной положительной прямой корреляционной связью между показателями CD25+ и иммуноглобулина E (R = 0,35, р < 0,05). У детей с рекуррентными респираторными заболеваниями и нормальным уровнем иммуноглобулина E в 38,89 % случаев регистрировалось снижение относительного количества Т-лимфоцитов с фенотипами СD3+, CD4+, CD8+ и повышение CD16+ и CD19+, а только в 11,1 % – повышение лимфоцитов с фенотипом CD25+. Независимо от способности к образованию иммуноглобулина E показатели клеточного иммунитета регистрировались в пределах возрастной нормы у 53,09 % обследованных и, соответственно, у 46,91 % отмечалось нарушение клеточного звена иммунитета. Выводы. У детей с рекуррентными респираторными заболеваниями изменения в клеточном звене иммунитета регистрировались на 14,44 % чаще в группе обследованных с высоким уровнем иммуноглобулина E.
Характеристика показників клітинного імунітету в дітей із рекурентними респіраторними захворюваннями залежно від здатності до утворення імуноглобуліну E
Характеристика показателей клеточного иммунитета у детей с рекуррентными респираторными заболеваниями в зависимости от способности к образованию иммуноглобулина E
Keywords: cellular immunity; recurrency; respiratory tract infections; immunoglobulin E; children; клітинний імунітет; рекурентність; респіраторні захворювання; імуноглобулін E; діти; клеточный иммунитет; рекуррентность; респираторные заболевания; иммуноглобулин Е; дети