Особливості лікування хворих з ускладненими формами раку товстої кишки в умовах загальноклінічного стаціонару - Кубрак, Михайло Анатолійович; Завгородній, Сергій Миколайович; Данилюк, Михайло Богданович; Kubrak, M. A.; Zavhorodnii, S. M.; Danilyuk, M. B. (My University, 2022)
Мета. Оцінити структуру ускладнених форм колоректального раку та хірургічну тактику лікування хворих із даною патологією в умовах загальнохірургічного стаціонару. Матеріали і методи. В дослідження включено 71 пацієнта, що отримував лікування з приводу ускладнених форм колоректального раку. Результати. Первинні радикальні оперативні втручання виконані 48 (67,61%) хворим, паліативні – 18 (25,35%), симптоматичні – 5 (7,04%). Висновки. Сформована в умовах загальнохірургічного стаціонару лікувальна і діагностична тактика призводить до досить високого рівня ускладнень – 45,07% (ускладнення виникли у 32 хворих) та летальності – 11,27% (померли 8 хворих). Objective. To estimate the structure of complicated forms of colorectal cancer and surgical tactics of treatment in patients with this pathology in conditions of general surgery stationary. Materials and methods. Into the investigation 71 patients were included, treated for complicated forms of colorectal cancer. Results. Primary radical operative interventions were performed in 48 (67.61%) patients, palliative – 18 (25.35%), and symptomatic – 5 (7.04%). Conclusion. The treatment and diagnosis tactics, formatted in the general surgery stationary conditions,leads to certainly high level of morbidity – 45.07% (the complications have occurred in 32 patients),and lethality – 11.27% (8 patients died).
Peculiarities of treatment of patients with complicated forms of the large bowel cancer in conditions of general clinical stationary
Keywords: колоректальний рак; ускладнення; ургентна онкохірургія; оперативні втручання; colorectal cancer; complications; urgent oncosurgery; operative interventions