Використання розчину азитроміцину в лікуванні запальних захворювань очей у практиці педіатра та лікаря загальної практики - сімейної медицини (огляд літератури) - Марушко, Ю. В.; Писарєв, А. О.; Бовкун, О. А.; Цибульська, Таміла Євгенівна; Людвік, Т. А.; Marushko, Yu. V.; Pysariev, A. O.; Bovkun, O. A.; Tsybulska, T. Ye.; Liudvik, T. A. (My University, 2025)
Наведено сучасні погляди на механізми розвитку, діагностування, профілактику і лікування запальних захворювань очей у дітей. Мета - систематизувати дані щодо ведення педіатричних пацієнтів із запальними захворюваннями очей на амбулаторному етапі надання медичної допомоги лікарями педіатрами та лікарями загальної практики - сімейної медицини. Більшість випадків запалень поверхні ока в дітей припадає саме на бактеріальні кон’юнктивіти. Особливе місце посідає кон’юнктивіт новонародженої дитини, обумовлений специфікою збудників, притаманних постнатальному періоду. Висвітлено динаміку і тривалість перебігу неонатального кон’юнктивіту, клінічні прояви і наслідки залежно від збудника. Наведено світові дані щодо поширення захворювання і порівняння ефективності різних підходів до лікування. Детально розглянуто основні симптоми кон’юнктивіту в дітей, зокрема, тривалість перебігу захворювання, ураження одного або обох очей, характер виділень з ока (очей) і супутні ознаки, які можуть допомогти визначити етіологію. Обговорено підходи до диференційного діагностування кон’юнктивітів, а також до причин гіперемії очей як основного клінічного симптому. З метою уніфікації ведення педіатричних пацієнтів із бактеріальним кон’юнктивітом на амбулаторному етапі медичної допомоги та базуючись на рекомендаціях, заснованих на доказах, запропоновано діагностично-лікувальний алгоритм при зверненні дитини з приводу почервоніння очей. Розглянуто фармакологічні аспекти застосування одного з базових офтальмологічних антибактеріальних препаратів - азитроміцину. Наведено дані досліджень щодо активності та ефективності водного розчину азитроміцину 1,5% у вигляді очних крапель і водного розчину тобраміцину. Зроблено висновок, що при бактеріальному кон’юнктивіті, дакріоциститі та халязіоні в дітей доцільно застосовувати водний розчин азитроміцину1,5%у вигляді очних крапель. The presented review is devoted to modern views on the mechanisms of development, diagnosis, prevention, and treatment of inflammatory eye diseases in children. The aim is the systematization of pediatric patients’ management data with inflammatory eye diseases at the outpatient stage of medicalcare by pediatricians and generalpractitioners/family medicine physicians. Most cases of inflammation of the eye surface in children are caused by bacterial conjunctivitis. Conjunctivitis in newborns occupies a specialplace, that is caused by the specificity of pathogens in the postnatalperiod. The article highlights the dynamics and duration of neonatalconjunctivitis, clinicalmanifestations and consequences depending on the pathogen, globaldata on the spread of the disease, and a comparison of the effectiveness of different treatment approaches. The main symptoms of conjunctivitis in children are covered thoroughly, in particular, the duration of the disease, the involvement of one or both eyes, the nature ofthe discharge from the eye (eyes), and accompanying signs that may help in the determination ofthe etiology. The article discusses approaches to the differential diagnosis of conjunctivitis, as wellas the causes of eye hyperemia as the main clinicalsymptom. To unify the management of pediatric patients with bacterial conjunctivitis at the outpatient stage of medicalcare and based on evidence-based recommendations, the authors proposed a diagnostic and treatment algorithm for a child presenting eye redness. The pharmacologicalaspects ofthe application ofazithromycin are considered. Research data on the activity and effectiveness of 1.5% aqueous solution ofazithromycin in the form of eye drops and an aqueous solution of tobramycin are presented. The authors made a conclusion that it is advisable to apply a 1.5% aqueous solution of azithromycin in the form of eye drops for the treatment of bacterial conjunctivitis, dacryocystitis, and chalazion in children.
The application of azithromycin solution in the treatment of inflammatory eye diseases in the practice of pediatricians and general practitioners of family medicine (literature review)
Keywords: новонароджений; діти; бактеріальний кон’юнктивіт; діагностування; лікування; водний розчин азитроміцину; newborn; children; bacterial conjunctivitis; diagnosis; treatment; an aqueous solution of azithromycin