Вплив використання потужностей виробництва на смертність населення - Гребняк, Микола Петрович; Федорченко, Руслана Анатоліївна; Щудро, С. А.; Гребняк, Н. П.; Федорченко, Р. А.; Щудро, С. А.; Grebnyak, N. P.; Fedorchenko, R. A.; Schudro, S. A. (Київ : Український інститут стратегічних досліджень МОЗ України, 2017)
Мета – вивчити й проаналізувати особливості смертності населення залежно від рівня використання потужностей виробництва (ВПВ). Матеріали та методи. Вивчалися дані державних «Звітів про охорону атмосферного повітря» та інформація стаціонарних постів спостереження Державного комітету гідрометеорології та Державного санітарного нагляду, форми С-8 і АС-1 «Смертність населення за причинами смерті». У роботі використано методи медичної та математичної статистики, контент-аналіз та системний підхід. Результати. Детермінуючим чинником забруднення атмосферного повітря промислового міста металургійної галузі є рівень ВПВ, який суттєво впливає на загальну смертність населення. При високому рівні ВПВ вища смертність у наступних класах: хвороби органів дихання, хвороби ендокринної системи, хвороби сечостатевої системи, хвороби шкіри та підшкірної клітковини, травми та отруєння, розлади психіки та поведінки. Найчастіше причинами смерті населення мегаполісу були бактеріальні пневмонії, хронічні бронхіти, застійні хвороби. Гендерні відмінності полягають у вірогідно вищих рівнях смертності чоловіків як при високому, так і при помірному рівнях ВПВ: від злоякісних новоутворень трахеї та бронхів, злоякісних новоутворень легень, усіх хвороб органів дихання, пневмоній бактеріальних, бронхітів хронічних. Висновки. Стан атмосферного повітря промислового міста металургійної галузі на тлі значних та довготривалих промислових викидів формує ризики для здоров’я населення. Використання потужностей виробництва є одним із детермінуючих чинників характеру смертності. Цель – изучить и проанализировать особенности смертности населения в зависимости от уровня использования мощностей производства (ИМП). Материалы и методы. Изучались данные государственных отчетов «Об охране атмосферного воздуха» и информация стационарных постов наблюдения Государственного комитета гидрометеорологии и Государственного санитарного надзора, формы С-8 и АС-1 «Смертность населения по причинам смерти» населения. В работе использованы методы медицинской и математической статистики, контент-анализ и системный подход. Результаты. Детерминирующим фактором загрязнения атмосферного воздуха промышленного города металлургической отрасли является уровень ИМП. Уровень ИМП существенным образом влияет на общую смертность населения промышленного города. При высоком уровне ИМП высокая смертность в следующих классах: болезни органов дыхания; болезни эндокринной системы; болезни мочеполовой системы; болезни кожи и подкожной клетчатки; травмы и отравления; расстройства психики и поведения. Чаще всего причинами смерти населения мегаполиса были бактериальные пневмонии, хронические бронхиты, застойные болезни. Гендерные различия заключаются в более высоких уровнях смертности среди мужчин, как при высоком, так и при умеренном уровне ИМП: от злокачественных новообразований трахеи и бронхов, злокачественных новообразований легких, всех болезней органов дыхания, пневмоний бактериальных, бронхитов хронических. Выводы. Состояние атмосферного воздуха промышленного города металлургической отрасли на фоне значительных и длительных промышленных выбросов формирует риски для здоровья населения. Использование мощностей производства является одним из факторов, детерминирующих смертность. Purpose – to identify and analyze the characteristics of the population mortality level of utilization of production capacity. Materials and methods. The study was carried out on “On Air Protection” public records data and information of stationary observation posts of the State Committee of Hydrometeorology and the State sanitary inspection; in forms C-8 and AC-1 “Mortality by cause of death” of the population. We used methods of medical and mathematical statistics, content analysis and a systematic approach. Results. Determining air pollution factor in the industrial city of metallurgical industry is the level of use of capacity of manufacture. UСM level significantly affects the overall mortality of the population of the industrial city. At a high level, the high mortality rate of UCM in the following classes: respiratory diseases; diseases of the endocrine system; diseases of the genitourinary system; diseases of the skin and subcutaneous tissue; injuries and poisoning; mental disorders and behavior. The most common causes of death were the metropolis of the population bacterial pneumonia, chronic bronchitis, congestive disease. Gendernіe differences are higher levels of mortality among men with a high and a moderate level of UCM: malignant neoplasms of the trachea and bronchi, lung malignancies, all respiratory diseases, bacterial pneumonia, chronic bronchitis. Conclusions. Status Outside the industrial city of the metallurgical industry against the backdrop of significant and sustained industrial emissions creates public health risks. The use of production capacities is one of the factors determining mortality.
Влияние использования мощностей производства на смертность населения
Effects of the use of capacity of manufacture on mortality population
Keywords: смертність населення; хвороби; використання потужностей виробництва; смертность населения; болезни; использование мощностей производства; mortality; disease; capacity of manufacture