Гормональна функція системи мати-плацента-плід у вагітних з психоемоційними порушеннями, обумовленими тривожністю - Сюсюка, Володимир Григорович; Syusyuka, V. G.; Сюсюка, В. Г. (My University, 2018)
Мета — дати оцінку гормональної функції системи мати—плацента—плід у вагітних із психоемоційними порушеннями, обумовленими тривожністю. Пацієнти та методи. Обстежено 86 жінок у ІІ та початку ІІІ триместрів вагітності. До основної групи включено 60 вагітних із середнім та високим рівнем ситуативної тривожності, а також 26 вагітних із рівнем тривоги 30 балів і нижче, що свідчить про низький рівень ситуативної тривожності (група порівняння). Для оцінки ситуативної та особистісної тривожності використано шкалу Ч.Д. Спілбергера, адаптовану Ю.Л. Ханіним. Кількісну оцінку концентрації гормонів у плазмі крові визначено методом імуноферментного аналізу на апараті «SIRIO S». Для визначення рівня вільного естріолу (Е3), прогестерону (П) та плацентарного лактогену (ПЛ) використано тест4системи DRG (Німеччина). Варіаційно4статистичну обробку результатів здійснено з використанням ліцензованих стандартних пакетів прикладних програм багатовимірного статистичного аналізу «STATISTICA 6.0» (ліцензійний номер AXXR712D833214FAN5). Objective 4 to assess the hormonal function of mother4placenta4foetus system of pregnant women with psycho4emotional disorders stipulated by anxiety. Material and methods. There were examined 86 women in the II trimester and at the beginning of III trimester of pregnancy. The main group included 60 pregnant women with medium and high level of state anxiety and 26 pregnants with anxiety level of 30 points and lower that indicates the low level of state anxiety (comparison group). In order to evaluate the state anxiety and trait anxiety, the scale of Ch.D.Spielberger adapted by Yu.L.Hanin was used. Quantitative assessment of the hormones in blood plasma was determined by means of enzyme immunoassay on the «SIRIO S» apparatus. For determination of level of unconjugated oestriol (Oe3), progesterone (P) and placental lactogen (PL), DRG test systems (Germany) were used. Variational and statistical processing of the results was made with licensed standard package of application software program for multivariate statistical analysis STATISTICA 6.0 (license No. AXXR712D833214FAN5). Цель — дать оценку гормональной функции системы мать—плацента—плод у беременных с психоэмоциональными нарушениями, обусловленными тревожностью. Пациенты и методы. Обследованы 86 женщин во II и начале III триместров беременности. В основную группу включены 60 беременных со средним и высоким уровнем ситуативной тревожности, а также 26 беременных (группа сравнения) с уровнем тревоги 30 баллов и ниже, что свидетельствует о низком уровне ситуативной тревожности. Для оценки ситуативной и личностной тревожности использована шкала Ч.Д. Спилбергера, адаптированная Ю.Л. Ханиным. Количественная оценка концентрации гормонов в плазме крови определена методом иммуноферментного анализа на аппарате «SIRIO S». Для определения уровня свободного эстриола (Е3), прогестерона (П) и плацентарного лактогена (ПЛ) использованы тест-системы DRG (Германия). Вариационно4статистическая обработка результатов осуществлена с использованием лицензированных стандартных пакетов прикладных программ многомерного статистического анализа «STATISTICA 6.0» (лицензионный номер AXXR712D833214FAN5).
Hormonal function of mother placenta foetus system of pregnant women with psycho emotional disorders stipulated by anxiety
Гормональная функция системы мать-плацента-плод у беременных с психоэмоциональными нарушениями, обусловленными тревожностью
Keywords: вагітність; психоемоційний стан; тривожність; гормони; вільний естріол; прогестерон та плацентарний лактоген; pregnancy; psycho-emotional status; anxiety; hormones; unconjugated oestriol; progesterone; placental lactogen; беременность; психоэмоциональное состояние; тревожность; гормоны; свободный эстриол; прогестерон и плацентарный лактоген