Синтез та протимікробна активність (3н-хіназолін-4-іліден)гідразидів з планарними ароматичними кислотами - Мартиненко, Юлія Вікторівна; Коваленко, Сергій Іванович (Тернопіль : ТНМУ, 2021)
Відомо, що синтетичні та природні поліциклічні ароматичні сполуки утворюють міцні комплекси з полінуклеотидами. Утворення комплексів відбувається шляхом інтеркаляції планарних ароматичних систем між сусідніми парами гетероциклічних основ спіральних ділянок ДНК, що спричиняє порушення її структури. З врахуванням цього, інтеркалятори активно досліджуються in vitro та in vivo як потенційні хіміотерапевтичні засоби. Цікавими хіміотерапевтичними об’єктами є також похідні хіназоліну, які є інгібіторами кіназ і активно застосовуються у медичній практиці в якості протипухлинних («Вандетаніб», «Лапатініб», «Гефітініб») та противірусних («Летермовір») препаратів. Отже, поєднання в одній молекулі хіназолінового фрагменту з планарними гетероциклічними системами є виправданим у контексті спрямованого пошуку сполук з хіміотерапевтичною дією.