Морфологічні та імуногістохімічні особливості дезоблітерованих стегнових артерій і підшкірних вен пацієнтів з облітеруючим атеросклерозом судин нижніх кінцівок в умовах розвитку хронічної критичної ішемії - Шпонька, І. С.; Ткачук, О. Л.; Гудз, О. І.; Пославська, О. В.; Шпонька, И. С.; Ткачук, О. Л.; Гудз, А. И.; Пославская, А. В.; Shpon’ka, I. S.; Tkachuk, O. L.; Gudz, O. I.; Poslavs’ka, O. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Статтю присвячено дослідженню морфологічних та імуногістохімічних особливостей фрагментів судин для наступного їх використання як трансплантатів в артеріальне русло у пацієнтів з облітеруючим атеросклерозом нижніх кінцівок. Дослідили матеріал 21 хворого чоловіка (вік – від 50 до 73 років); загальна група дезоблітерованих стегнових артерій включала дві групи: перша – до внутрішньої еластичної мембрани (n=8), друга – до зовнішньої еластичної мембрани (n=7). Контрольна група – 6 фрагментів великих підшкірних вен. Виявили, що великі підшкірні вени, незважаючи на наявність ендотелію, у порівнянні з дезоблітерованими стегновими артеріями, мають інтимальний фіброз і гіпертрофію повздовжніх і кільцевих м’язів з істотним збільшенням у медії колагену IV типу. Відзначили більш жорстку конструкцію прохідної трубки І групи (рІ<0,05) і підвищений ризик утворення інтрамуральної гематоми у ІІ групі за рахунок великої васкуляризації (рІІ<0,05) та низької міцності. Обидві групи дезоблітерованих стегнових артерій мають однаково низькі передумови до гіперплазії гладком’язових клітин у порівинянні з великими підшкірними венами (р<0,05) і високий ризик тромбоутворення внаслідок дезоблітерації (р<0,05). В умовахимультифокального атеросклерозу з вираженим фіброзом стінок судин рівень експресії ММР-9, що спрямована на деградаціюиколагену IV типу, однаково високий у всіх трьох групах дослідження (р>0,05). Статья посвящена исследованию морфологических и иммуногистохимических особенностей фрагментов сосудов с целью дальнейшего использования их в качестве трансплантатов в артериальное русло у пациентов с облитерирующим атеросклерозом нижних конечностей. Исследован материал 21 больного мужчины (возраст – от 50 до 73 лет); общая группа дезоблитерированных бедренных артерий включала две группы: первая – к внутренней эластичной мембране (n=8), вторая – к внешней эластичной мембране (n=7). Контрольная группа – 6 фрагментов больших подкожных вен. Установили, что большие подкожные вены, несмотря на наличие эндотелия, по сравнению с дезоблитерированными бедренными артериями, имеют интимальный фиброз и гипертрофию продольных и кольцевых мышц с существенным увеличением в медии коллагена IV типа. Отмечается более жесткая конструкция проходной трубки I группы (р<0,05) и повышенный риск образования интрамуральной гематомы во II группе дезоблитерированных бедренных артерий за счет большой васкуляризации (р<0,05) и низкой прочности. Обе группы дезоблитерированных бедренных артерий имеют одинаково низкие предпосылки к гиперплазии гладкомышечных клеток по сравнению с большими подкожными венами (р<0,05) и более высокий риск тромбообразования вследствие дезоблитерации (р<0,05). В условиях мультифокального атеросклероза с выраженным фиброзом стенок сосудов уровень экспрессии ММР-9, которая направлена на деградацию коллагена IV типа, одинаково высокий во всех трех группах исследования (р>0,05). The article investigates the morphological and immunohistochemical features of the fragments of the vessels for their further use as grafts in the arterial tree in patients with obliterating atherosclerosis of the lower extremities. Material of 21 male patients aged from 50 to 73 years was studied, the total group of deobliterated femoral arteries (DFA) included two groups: the fi rst one – the DFA to the internal elastic membrane (n=8) and the second one – the DFA to external elastic membrane (n=7). The control group consisted of 6 pieces of GSV. CD31, Ki-67, Collagen IV, αSM-1, Myosin, Desmin, MMP-9, TIMP-1 primary monoclonal antibodies were used. GSV, despite the presence of the endothelium compared with DFA have intimal fi brosis and hypertrophy of the longitudinal and circular muscles with a signifi cant increase in media of type IV collagen. More rigid structure of tube wall is noted in the I group (p<0.05) and increased risk of intramural hematoma is noted in group II due to the large vascularization (p<0.05) and low strength. Both DFA groups had equally low preconditions for hyperplasia of smooth muscle cells, as compared to the GSV (p<0.05) and the high risk of thrombosis ue to deobliteration (p<0.05). In conditions of multifocal atherosclerosis with severe fi brosis of vessel walls expression level of MMP-9, aimed at the degradation of type IV collagen, is equally high in all three study groups (p>0.05).
Морфологические и иммуногистохимические особенности дезоблитерованных бедренных артерий и подкожных вен пациентов с облитерирующим атеросклерозом сосудов нижних конечностей в условиях развития критической ишемии
Morphological and immunohistochemical features of deobliterated femoral arteries and saphenous veins of patients with obliterating atherosclerosis of the lower extremities vessels in conditions of critical ischemia
Keywords: облітеруючий атеросклероз; дезоблітеровані стегнові артерії; гладком’язова гіперплазія; імуногістохімія; облитерирующий атеросклероз; дезоблитерованые бедренные артерии; гладкомышечная гиперплазия; иммуногистохимия; obliterating atherosclerosis; deobliterated femoral arteries; smooth muscle hyperplasia; immunohistochemistry