Особливості ендотеліальної дисфункції при неускладнених церебральних й кардіальних гіпертензивних кризах - Кечин, Ігор Леонідович; Кечин, С. І.; Нагорний, Володимир Володимирович (My University, 2011)
Представлено результати дослідження функці ендотелію у 222 хворих на артеріальну гіпертензію II ступеня високо категорі ризику з неускладненими гіпер- тензивними кризами на тлі ремодуляці брахіоцефальних артерій (церебральні кризи - 111 пацієнтів) і гіпертрофічно ремодуляці міокарда лівого шлуночка (кардіальні кризи - III пацієнтів). Установлено наявність ендотеліально дис- функці у всіх хворих. Збільшення тяжкості стенозу внутрішніх сонних артерій при церебральних кризах асоціювалося з поглибленням ендотеліально дисфункці за рахунок порушення ендотелійзалежно вазодилатаці (вазоконстрикція при проведенні тесту з реактивною гіперемією). При кардіальних кризах зафіксовано прискорення кровотоку при проведенні проби із прямим донором оксиду азоту - натрію нітропрусиду (ендотелійнезалежна вазодилатація), що супроводжується зменшенням “зсуву-напруги” на відміну від пацієнтів із церебральними кризами. There are presented results of research of endothelium function in the 222 sick with arterial hypertension of the ІІ stage of a high risk category with not complicated hypertensive crisises on the background of remodulation brachiocephalis arteries (cerebral crisises -111 patients) and - hypertrophic remodulation of left ventricle myocardium (cardial crisises - 111 patients). The presence of endothelial dysfunction in all patients was established. The increase in weight of a stenosis of internal carotids at cerebra9 crisises was associated with deepening of endothe9ium dysfunction for the infringement account of endothe9ium - dependent vasodilatation (vasocostriction at carrying out of the test with jet hyperemia). At cardial crisises blood-groove acceleration at carrying out of test with the direct donor oxyde nitrogen- nitropsusidus (endothelial independent vasodilatation), accompanied by reduction of “shift-pressure” unlike patients with cerebral crises is fixed.
Peculiarities of endothеlial dysfunction at not com plicated cerebral and cardial hypertensive crisise
Keywords: ендотеліальна дисфункція; артеріальна гіпертензія; кардіальні кризи; церебральні кризи; натрію нітропрусид; плівки букальні; endothélial dysfunction; arterial hypertension; cardial crisises; cérébral crisises; nitrogen nitroprusidus; films buccalis