Вплив яктону та мексикору на показники гліколізу, глюконеогенезу та енергопродукуючої функції мітохондрій у міокарді щурів в умовах доксорубіцинової кардіоміопатії - Ракетська, О. О.; Чекман, І. С.; Горчакова, Н. О.; Ракетская, Е. А.; Чекман, И. С.; Горчакова, Н. А.; Raketskaya, E. A.; Chekman, I. S.; Gorchakova, N. A. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Доксорубіцин – базовий препарат лікування новоутворень, головним побічним ефектом якого є кардіотоксичність. Патогенез виникнення ускладнення пов’язаний із порушеннями енергетичного обміну, прооксидантно-антиоксидантного гомеостазу, впливом на генетичний апарат. Мета дослідження – встановити порівняльний вплив сукциновмісних сполук яктону та мексикору на показники гліколізу, глюконеогенезу та енергопродукуючої функції мітохондрій. У міокарді щурів із доксорубіциновою кардіоміопатією понижувались вміст пірувату, малату, ізоцитрату, глікогену, глюкозо-6-фосфату, активність малатдегідрогeнази та підвищувався рівень лактату. Введення одночасно з доксорубіцином сукциновмісних сполук яктону та мексикору запобігало змінам показників гліколізу, глюконеогенезу, енергопродукуючої функції мітохондрій у міокарді щурів. Доксорубицин – базовый препарат лечения новообразований, главным побочным эффектом которого является кардиотоксичность. Патогенез возникновения осложнения связан с нарушениями энергетического обмена, прооксидантно-антиоксидантного гомеостаза, влиянием на генетический аппарат. Цель исследования – установить сравнительное влияние сукцинсодержащих соединений – яктона и мексикора, на показатели гликолиза, глюконеогенеза и энергопродуцирующей функции митохондрий. В миокарде крыс с доксорубициновой кардиомиопатией понизились содержание пирувата, малата, изоцитрата, гликогена, глюкозо-6-фосфата, активность малатдегидрогeназы и повысился уровень лактата. Введение одновременно с доксорубицином сукцинсодержащих соединений – яктона и мексикора, предупреждало изменения показателей гликолиза, глюконеогенеза, энергопродуцирующей функции митохондрий в миокарде крыс. Doxorubicin – basic drug for the neoplastic diseases treatment, it’s main adverse effect is cardiotoxicity. The development of this complication is connected with the energy metabolism, prooxidant-antioxidant homeostasis, disturbances and infl uence on the genetic apparatus. The aim of the study – to state the succin acid’ derivatives – yakton and mexicor infl uence on indicators of glycolysis, glyconeogenesis and energoproduct function of mitochondria in the rats’ myocardium in the conditions of doxorubicin cardiomyopathy. Results. In was found that myocardial pyruvate, malate, isocitrate, glycogen, glucose-6-phosphate level and malatdegidrogenase activity were decreased in rats with doxorubicin cardiomyopathy. In comparison lactate lactate level increased. Conclusion. Succin acid’ derivatives – yakton and mexicor, administering with doxorubicin, protect glycolysis, glyconeogenesis and energoproduct function of mitochondria in the rats’ myocardium.
Влияние яктона и мексикора на показатели гликолиза, глюконеогенеза и энергопродуцирующей функции митохондрий в миокарде крыс в условиях доксорубициновой кардиомиопатии
Yakton and mexicor infl uence on the indicators of glycolysis, glyconeogenesis and energoproduct function of mitochondria in the rats’ myocardium in the conditions of doxorubicin cardiomyopathy
Keywords: яктон; мексикор; гліколіз; глюконеогенез; мітохондрії серця; яктон; мексикор; гликолиз; глюконеогенез; митохондрии сердца; Yakton; Mexicor; Glycolysis; Gluconeogenesis; Heart Mitochondria