Стан мозкової гемодинаміки та процесів ремоделювання артеріальних судин у хворих на гіпертонічну хворобу - Візір, Вадим Анатолійович; Визир, В. А.; Деміденко, Олександр Вікторович; Демиденко, А. В.; Полякова, Ганна Володимирівна; Полякова, А. В. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Обстежені 102 хворих на гіпертонічну хворобу ІІ ст., яких розподілено на 2 групи за рівнем товщини інтимо-медіального сегмента каротид. Методом допплерографії вимірювали товщину інтимо-медіального сегмента, Vmax – максимальну, Vmin – мінімальну систолічну лінійну швидкість, FV – об’ємний кровотік, ∑FV – сумарний мозковий кровотік. Отримані дані свідчать, що у хворих на гіпертонічну хворобу відзначається потовщення товщини інтимо-медіального сегмента, зниження екстракраніальної перфузії у басейнах загальних, внутрішніх сонних і хребтових артерій з обох боків, що прогресують зі збільшенням ступеня АГ, віку та тривалості захворювання. Наявність атеросклеротичного ураження каротид супроводжується виразнішими порушеннями зазначених показників. Обследованы 102 больных гипертонической болезнью, которых распределили на 2 группы по уровню толщины интимо-медиального сегмента каротид. Методом допплерографии измеряли толщину интимо-медиального сегмента, Vmax – максимальную, Vmin – минимальную систолическую линейную скорость, FV – объемный кровоток, ∑FV – суммарный мозговой кровоток. Полученные данные свидетельствуют, что у больных гипертонической болезнью определяется утолщение толщины интимо-медиального сегмента, снижение экстракраниальной перфузии в басейнах общей, внутренней сонной и позвоночных артерий с обеих сторон, которые прогрессируют по мере увеличения степени АГ, возраста, длительности заболевания. Наличие атеросклеротического поражения каротид сопровождается более выраженными нарушениями данных показателей. We examined 102 patients with essential hypertension, which were divided into the two groups according to the arterial intima-medial thickness (TIMS) carotid. We measured TIMS, Vmax, Vmin, FV, ΣFV by dopler. We reviewed that the TIMS has been increase, extracerebral perfusion has been depressed in arteries on both sides, which progresses accoding to the degree of hypertension, age, duration of disease. The presence of carotidatherosclerotic lesions associated with more severe disorders of these parameters.
Keywords: гіпертонічна хвороба; товщина інтимо-медіального сегмента; екстракраніальна гемодинаміка; гипертоническая болезнь; толщина интимо-медиального сегмента; экстракраниальная гемодинамика; essential hypertension; intima-media thickness; extracranial hemodynamics