Сучасні методи комплексного та персоніфікованого лікування раку шлунка (огляд літератури) - Колеснік, Олексій Петрович; Левик, Олена Миколаївна; Каджоян, Артем Валерійович; Кузьменко, Владислав Олександрович; Чернявський, Дмитро Євгенійович; Колесник, А. П.; Левик, Е. Н.; Каджоян, А. В.; Кузьменко, В. А.; Чернявский, Д. Е.; Kolesnik, O. P.; Levyk, O. M.; et al. (My University, 2019)
На сьогодні рак шлунка є однією з найбільш актуальних проблем сучасної онкології. Згідно з даними Національного канцерреєстру, за показниками захворюваності та смертності рак шлунка посідає 4-те місце (7,1%) серед чоловіків та 8-ме місце (4,2%) — серед жінок. За даними літератури, загальна 5-річна виживаність при резектабельному раку шлунка становить близько 53,5%, саме тому проблема правильного вибору тактики лікування є надзвичайно актуальною. Згідно з міжнародними рекомендаціями у якості терапії для хворих на резектабельний рак шлунка IB–III стадії застосовуються кілька варіантів комплексного лікування: неоад’ювантна хіміотерапія або неоад’ювантна хіміопроменева терапія з подальшим хірургічним лікуванням; ад’ювантна хіміотерапія або ад’ювантна хіміопроменева терапія після хірургічного втручання; передопераційна хіміотерапія, що складається з неоад’ювантної та ад’ювантної хіміотерапії. У цій статті проаналізовано результати клінічних досліджень, основною метою яких було встановити найбільш ефективний підхід до лікування раку шлунка IB–III стадії шляхом поєднання різних методів терапії. Мета роботи: огляд спеціалізованої наукової літератури для виявлення найбільш ефективного підходу для лікування хворих на рак шлунка IB–III стадії. На сегодня рак желудка является одной из наиболее актуальных проблем современной онкологии. Согласно данным Национального канцер-регистра, по показателям заболеваемости и смертности рак желудка занимает 4-е место (7,1%) среди мужчин и 8-е место (4,2%) — среди женщин. По данным литературы, общая 5-летняя выживаемость при резектабельном раке желудка составляет около 53,5%, поэтому проблема правильного выбора тактики лечения является чрезвычайно актуальной. Согласно международным рекомендациям в качестве терапии для больных с резектабельным раком желудка IB–III стадии применяются несколько вариантов комплексного лечения: неоадъювантная химиотерапия или неоадъювантная химиолучевая терапия с последующим хирургическим лечением; адъювантная химиотерапия или адъювантная химиолучевая терапия после хирургического вмешательства; предоперационная химиотерапия, состоящая из неоадъювантной и адъювантной химиотерапии. В данной статье проанализированы результаты клинических исследований, основной целью которых было установить наиболее эффективный подход к лечению рака желудка IB–III стадии путем сочетания различных методов терапии. Цель работы: обзор специализированной научной литературы для выяв-ления наиболее эффективного подхода к лечению больных раком желудка IB–III стадии. . Today, stomach cancer is one of the most topical problems of modern oncology. According to the morbidity and mortality rates data of the National Cancer Register, gastric cancer takes 4th place (7.1%) among men and 8th place (4.2%) among women. According to the literature, the overall 5-year survival rate for resectable gastric cancer is approximately 53.5%, so the problem of choosing the right treatment tactics is extremely relevant. According to international recommendations, several treatment options are used as therapy for patients with resectable gastric cancer of the IB–III stages: neoadjuvant chemotherapy or neoadjuvant chemotherapy + radiation therapy followed by surgical treatment; adjuvant chemotherapy or adjuvant chemotherapy + radiation therapy after surgery; perioperative chemotherapy consisting of neoadjuvant chemotherapy and adjuvant chemotherapy. This article analyzes the results of clinical trials, the main purpose of which was to establish the most effective approach to the treatment of gastric cancer of IB–III stages by combining various treatment methods. Purpose: a review of specialized scientific literature to identify the most effective approach for the treatment of patients with gastric cancer of IB–III stages.
Современные методы комплексного и персонифицированного лечения рака желудка (обзор литературы)
Modern methods of complex and personalized treatment of stomach cancer (literature review)
Keywords: рак шлунка; клінічне дослідження; комплексне лікування; хірургічне лікування; хіміотерапія; хіміопроменеве лікування; виживаність; рак желудка; клиническое исследование; комплексное лечение; хирургическое лечение; химиотерапия; химиолучевое лечение; выживаемость; gastric cancer; clinical trial; complex treatment; surgery; chemotherapy; chemoradiotherapy; survival