Зміни діастолічної функції лівого шлуночка у хворих на артеріальну гіпертензію в процесі лікування мікардісом в умовах роботи сімейного лікаря - Кошля, В. І.; Кульбачук, Олександр Сергійович; Склярова, Н. П.; Піскун, Анастасія Вадимівна; Соловйов, Олександр Володимирович; Koshlya, V. I.; Kulbachuk, O. S.; Sklyarova, N. P.; Piskun, A. V.; Solovyov, O. V. (My University, 2019)
У 32 хворих з артеріальною гіпертензією І і ІІ ступеню було вивчено зміни діастолічної функції лівого шлуночка в процесі 12-місячного лікування. Аналіз діастолічної функції лівого шлуночка до проведення лікування телмісартаном показав, що в обох групах обстежених відносно контрольної групи здорових осіб відмічалось достовірне зменшення максимальної швидкості раннього діастолічного наповнення та прогресуюче з наростанням важкості захворювання, збільшення максимальної швидкості наповнення передсердь. Водночас зростав період ізоволюметричного розслаблення та кінцевий діастолічний тиск у лівому шлуночку, а співвідношення Е/А та Еі/Аі мали тенденцію до зниження. В кінці періоду 12-місячного лікування телмісартаном відмічалось досягнення цільових рівнів артеріального тиску і нормалізація діастолічної функції лівого шлуночка. Among 38 patients with arterial hypertension I and II degree, the diastolic function of the left ventricle was studied in the course of a twelve-month treatment with Telmisartan (Micardis). Analysis of the diastolic function of the left ventricle before the treatment with telmisartan showed that in both groups of patients with respect to the control group there was a significant decrease in the maximum speed of early diastolic filling and an increase in the maximum rate of atrial filling with increasing severity of the disease. At the same time, the period of isovolumetric relaxation and the end diastolic pressure in the left ventricle increased, and the E/A and Ei/Ai ratios tended to decrease. At the end of the 12-month period of treatment with micardis, the achievement of target levels of blood pressure and normalization of diastolic function of the left ventricle were noted.
Changes of the diastolic function of left ventry in patients with arterial hypertension in the process of micardis treatment in the family doctor's conditions
Keywords: артеріальна гіпертензія; діастолична дисфункція лівого шлуночка; мікардіс; arterial hypertension; left ventricular diastolic dysfunction; micardis