Психоемоційні аспекти стану вагітних із загрозою передчасних пологів - Шевченко, Анна Олександрівна; Круть, Юрій Якович; Шевченко, А. А.; Круть, Ю. Я.; Shevchenko, A. A.; Krut, Yu. Ya. (My University, 2018)
Мета дослідження: вивчення психоемоційного статусу вагітних із загрозою передчасних пологів. Матеріали та методи. Обстежені 92 жінки з одноплідною вагітністю у терміні гестації 22–34 тиж. До основної групи увійшли 32 вагітні із загрозою передчасних пологів, які отримували стандартну терапію; до групи порівняння – 30 вагітних із загрозою передчасних пологів, з якими була проведена психопрофілактична бесіда щодо їхнього стану; до контрольної групи – 28 жінок із фізіологічним перебігом вагітності. Критеріями виключення були: багатоплідна вагітність, тяжка екстрагенітальна патологія; прееклампсія; аномалії статевих органів; вагітність, що настала за допомогою допоміжних репродуктивних технологій. Психоемоційний стан жінок оцінювали шляхом опитування за допомогою шкали, запропонованої С.Д. Спілбергером та адаптованої Ю.А. Ханіним (1978). Для оцінювання комфортності стану вагітності у пацієнток був вибраний опитувальник САН. Цель исследования: изучение психоэмоционального статуса беременных с угрозой преждевременных родов. Материалы и методы. Обследованы 92 женщины с одноплодной беременностью в сроке гестации 22–34 нед. В основную группу вошли 32 беременные с угрозой преждевременных родов, которые получали стандартную терапию; в группу сравнения – 30 беременных с угрозой преждевременных родов, с которыми была проведена психопрофилактическая беседа; в контрольную группу – 28 женщин с физиологическим течением беременности. Критериями исключения были: многоплодная беременность; тяжелая экстрагенитальная патология; преэклампсия, аномалии половых органов; беременность, наступившая с помощью вспомогательных репродуктивных технологий. Психоэмоциональное состояние женщин оценивали путем опроса с помощью шкалы, предложенной С.Д. Спилбергером и адаптированной Ю.А. Ханиным (1978). Для оценки комфортности состояния беременности у пациенток был избран опросник САН. The objective: to study the psychoemotional condition of pregnant women with the threatened of preterm birth. Materials and methods. 92 pregnant women with singleton pregnancies in the gestation period of 22–34 weeks were examined. The main group of pregnant women consisted of 32 pregnant women with the threatened of preterm birth, who received standard therapy; comparison group – 30 pregnant women with the threatened of preterm birth, which was held psychopreventive conversation; the control group – 28 pregnant women with a physiological course of pregnancy. The exclusion criteria were: multiple pregnancies, severe extragenital pathology, preeclampsia, genital abnormalities, pregnancies that occurred with the help of assisted reproductive technologies. The psycho-emotional state of women was assessed by interviewing using a scale proposed by S.D. Spielberg and adapted by Yu.A. Khanina (1978). The SAN questionnaire was chosen to assess the comfort of the state of pregnancy for the patients.
Психоэмоциональные аспекты состояния беременных с угрозой преждевременных родов
Psychoemotional aspects of pregnant women with a threatenedpreterm birth
Keywords: вагітність; невиношування вагітності; тривожність; психоемоційний стан; беременность; невынашивание беременности; тревожность; психоэмоциональный статус; pregnancy; preterm birth; anxiety; psychoemotional condition