Особливості зв’язку нових факторів серцево-судинного ризику з гіпертрофією лівого шлуночка у чоловіків і жінок, хворих на гіпертонічну хворобу - Міщенко, Л. А. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
У дослідженні із залученням 288 хворих на гіпертонічну хворобу показано, що характер зв’язку між індексом маси міокарда лівого шлуночка та факторами серцево-судинного ризику залежить від статі пацієнта. У чоловіків збільшення індексу маси міокарда лівого шлуночка самостійно асоціюється з віком, рівнем середньодобового систолічного артеріального тиску, величиною екскреції альбуміну з сечею та інсулінорезистентністю, тоді як у жінок – з тривалістю ГХ, мікроальбумінурією, урикемією та активацією неспецифічного системного запалення. В исследовании, охватившем 288 больных гипертонической болезнью, показано, что характер связи между индексом массы миокарда левого желудочка и факторами сердечно-сосудистого риска зависит от пола пациента. У мужчин увеличение индекса массы миокарда левого желудочка самостоятельно ассоциируется с возрастом, уровнем среднесуточного систолического артериального давления, величиной экскреции альбумина с мочой и с инсулинорезистентностью, тогда как у женщин – с длительностью ГБ, микроальбуминурией, урикемией и активацией неспецифического системного воспаления. Results of the study of 288 essential hypertensive (EH) patients demonstrate that nature of the relationship between left ventricular mass index (LV MI) and cardiovascular risk factors depends on the sex of patient. In men, LV MI independently associated with age, 24-hour systolic blood pressure, the value of urinary albumin excretion and insulin resistance, whereas in women - with a duration of EH, microalbuminuria, uricemia and activation of nonspecific systemic inflammation.
Keywords: гіпертонічна хвороба; фактори серцево-судинного ризику; гіпертрофія лівого шлуночка; гипертоническая болезнь; факторы сердечно-сосудистого риска; гипертрофия левого желудочка; essential hypertension; cardiovascular risk factors; Left ventricular hypertrophy