Визначення можливої ембріотоксичної, фето- та ембріолетальної дії сполуки 4-((5-(децилтіо)-4-метил-4H-1,2,4-триазол-3-іл)-метил)морфоліну у постнатальному періоді - Бушуєва, Інна Володимирівна; Хоменко, К. В.; Полова, Ж. М.; Bushuyeva, I. V.; Khomenko, K. V.; Polova, Zh. M. (My University, 2023)
Мета роботи – визначення можливої ембріотоксичної, фето- та ембріолетальної дії сполуки 4-((5-(децилтіо)-4-метил-4H-1,2,4-триазол-3-іл)-метил)морфоліну у постнатальному періоді. Матеріали та методи. Досліди проводилися на щурах лінії Вістар масою 170-215 грам при пероральному введенні зазначеної сполуки. Субстанція вводилася щурам внутрішньошлунково один раз на добу, в один й той же час за допомогою спеціального зонду в дозах 18,40,90 мг/кг. Тестування проводилися на клінічно здорових, інтактних, статевозрілих білих щурах лінії Вістар, яких утримували в оптимальних умовах. Перевірка ембріотоксичної дії 4-((5-(децилтіо)-4-метил-4H-1,2,4-триазол-3-іл)-метил)морфоліну проводилася на білих щурах на 20-21 добу вагітності. У ці терміни підраховувались показники ембріональної смертності після евтаназії і розтину самиць. Для виведення показника смертності перед імплантацією обчислювалася різниця між кількістю місць імплантації і визначалося, яку частку (у %) склала ця цифра від числа імплантацій (прийнятих за 100%). При статистичній обробці за одиницю спостереження приймали послід, тобто результати, отримані при розтині однієї самиці. Порівняння достовірності цифрових даних, отриманих в досліді і на контролі, проводилося методами непараметричної статистики з використанням критерію Вілкінсона-Манн-Вітней. The purpose of the work is to determine the possible embryotoxic, feto- and embryolethal effects of the compound 4-((5-(decylthio)-4-methyl-4H-1,2,4-triazol-3-yl)-methyl)morpholine in the postnatal period. Materials and methods. Experiments were conducted on Wistar rats weighing 170-215 grams with oral administration of the specified compound. The substance was administered to rats intragastrically once a day, at the same time using a special probe in doses of 18, 40, 90 mg/kg. Testing was performed on clinically healthy, intact, sexually mature white rats of the Wistar line, which were kept in optimal conditions. The embryotoxic effect of 4-((5-(decylthio)-4-methyl-4H-1,2,4-triazol-3-yl)-methyl)morpholine was tested on white rats on the 20-21 day of pregnancy. In these terms, the rates of embryonic mortality after euthanasia and dissection of females were calculated. To derive the mortality rate before implantation, the difference between the number of implantation sites was calculated and the percentage (in %) of the number of implantations (accepted as 100%) was determined. During statistical processing, the litter was taken as the unit of observation, i.e., the results obtained at the autopsy of one female. The comparison of the reliability of the digital data obtained in the experiment and in the control was carried out by the methods of non-parametric statistics using the Wilkinson-Mann-Whitney test.
Determination of the possible embryotoxic, feto- and embryoletal effects of the compound 4-((5-(decylthio)-4-methyl-4H-1,2,4-triazol-3-YL)-methyl)morpholine in the postnatal period
Бушуєва І. В. - https://orcid.org/0000-0002-5336-3900.
Keywords: похідні 1,2,4-триазолу; 4-((5-децилтіо)-4-метил-4-Н-1,2.4-триазол-3-іл)метил)морфолін; ембріотоксична дія; фетотоксична дія; ембріолетальний ефект; постнатальний період; 1,2,4-triazole derivatives; 4-((5-decylthio)-4-methyl-4-H-1,2.4-triazol-3-yl)methyl)morpholine; embryotoxic effect; fetotoxic effect; embryolethal effect; postnatal period