Синтез і фізико-хімічні властивості функціональних похідних 3-бензил-8-пропілксантиніл-7-ацетатної кислоти - Михальченко, Євген Костянтинович; Александрова, Катерина Вячеславівна; Левіч, Сергій Вадимович; Коржова, Алла Станіславівна; Михальченко, Е. К.; Александрова, Е. В.; Левич, С. В.; Коржова, А. С.; Mikhal’chenko, E. K.; Аleksandrova, K. V.; Levich, S. V.; Korzhova, A. S. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Синтетичні дослідження з пошуку нових біологічно активних речовин посідають важливе місце у структурі сучасної фарма¬цевтичної науки. Отже, актуальною є розробка методик функціоналізації сполук шляхом уведення відомих фармакофорних угруповань. Серед різноманіття функціональних похідних органічних кислот особливе місце посідають їхні естери та аміди. Так, ноотропний засіб пірацетам являє собою 2-оксо-1-піролідинацетамід, а селективний антагоніст β-адренорецепторів атенолол є похідним бензолацетаміду. Заміщені ацетамідні та естерні фрагменти присутні також у структурах апрофену, спазмолітину, ацеклідину та β-лактамних антибіотиків цефалоспоринів і пеніцилінів. Мета роботи – розробка препаративних методик синтезу естерів та амідів 3-бензил-8-пропілксантиніл-7-ацетатної кислоти та дослідження їхніх фізико-хімічних властивостей. Матеріали та методи. Температуру плавлення визначали відкритим капілярним способом на приладі ПТМ (М). Елементний аналіз виконаний на приладі Elementar Vario L cube, 1Н-ЯМР-спектри зняті на спектрометрі Brucker SF-400 (розчинник ДМ¬СО-d6 або ДМСО-d6 + СDCl4, внутрішній стандарт – ТМС). ІЧ-спектри синтезованих сполук записували на приладі Bruker Alpha (фірми «Bruker», ФРН) в області 4000–400 см-1 із використанням приставки ATR (пряме введення речовини). Синтетические исследования по поиску новых биологически активных соединений занимают важное место в структуре со¬временной фармацевтической науки. В этом аспекте актуальным является разработка методик функционализации соединений путём введения известных фармакофорных группировок. Среди разнообразия функциональных производных органических кислот особое место занимают их эфиры и амиды. Так, ноотропное средство пирацетам представляет собой 2-оксо-1-пироли¬динацетамид, а селективный антагонист β-адренорецепторов атенолол является производным бензолацетамида. Замещённые ацетамидные и эфирные фрагменты присутствуют также в структурах апрофена, спазмолитина, ацеклидина и β-лактамных антибиотиков цефалоспоринов и пенициллинов. Цель работы – разработка препаративных методик синтеза эфиров и амидов 3-бензил-8-пропилксантинил-7-уксусной кислоты и изучение их физико-химических свойств. Материалы и методы. Температуру плавления определяли открытым капиллярным методом на приборе ПТП (М). Элементный анализ был проведён на приборе Elementar Vario L Cube. 1Н-ЯМР-спектры регистрировали с помощью Brucker SF-400 (раство¬ритель ДМСО-d6 или ДМСО-d6 + СDCl4, внутренний стандарт – ТМС). ІК-спектры синтезированных соединений записывали на приборе Bruker Alpha (фирма «Bruker», ФРГ) в диапазоне 4000–400 см-1 с использованием приставки ATR (прямой ввод веществ). Introduction. Synthetic research of new biologically active compounds occupies an important place in modern pharmaceutical science. Thus it is important to develop techniques for the biologically active substances functionalization. Esters and amides take special place among the variety of functional derivatives of organic acids,. These fragments are well-known pharmacophores and could be found in a wide range of drugs. Thus, the nootropic agent pyracetam is 2-oxo-1-pyrolidineacetamide, and is the selective antagonist of β-adrenoreceptores; atenolol is a derivative of benzeneacetamide. Substituted acetamide and ester fragments are also present in the structures of aprofen, spasmolitin, acetylidine and β-lactam cephalosporins and penicillins antibiotics. Aim of our research was the synthetic method development for functional derivatives of 3-benzyl-8-propylxanthinyl-7-acetic acid and the study of their physical-chemical properties. Materials and methods. Melting points were determined using capillary method on DMP (M). 1Н NMR-spectra were recorded by Varian Mercury VX-200 device (company “Varian” – USA) solvent – (DMSO-d6), internal standard – ТМS. Elemental analysis of obtained compounds was produced on device Elementar Vario L cube. Chemical shifts were reported in ppm (parts per million) values. Infrared (IR) spectra were measured on a Bruker Alpha instrument using a potassium bromide (KBr) disk, scanning from 400 to 4000 cm-1.
Синтез и физико-химические свойства функциональных производных 3-бензил-8-пропилксантинил-7-уксусной кислоты
Synthesis and physical-chemical properties of functional derivatives of 3-benzyl-8-propylxanthinyl-7-acetic acid
Keywords: Ксантини; органічний синтез; Ч-спектроскопія; ЯМР-спектроскопія; Ксантины; органический синтез; ИК-спектроскопия; ЯМР-спектроскопия; Xanthines; organic synthesis; IR-spectroscopy; NMR-spectroscopy