Формування медіакомпетентності в процесі дистанційної освіти: фактори впливу. Якість - Мурзіна, Олена Анатоліївна; Murzina, O. A (My University, 2022)
У статті розглянуто основні фактори, які впливають на якість дистанційного навчання в контексті формування медіакомпетентності. Некомпетентне використання інформаційних і медіатехнологій, відсутність сучасного програмного забезпечення, комп’ютерної техніки і медіазасобів, а також, несформованість медіакомпетнтності у викладачів-тьюторів та студентів негативним чином впливають на якість дистанційного навчання. Наше дослідження дозволило нам виявити основні фактори які впливають на ефективність формування медіакомпетентності викладачів та студентів в системі дистанційної освіти. Виявлені нами фактори безпосередньо впливають на якість дистанційного навчання. До таких факторів ми віднесли: підготовку контенту навчальної дисципліни; мотивацію та зацікавленість усіх учасників освітнього процесу; рівень медіакомпетентності викладача-тьютора та студентів; матеріально-технічна оснащеність як викладача-тьютора так і студента; медіасередовище закладу вищої освіти; фактори, які пов’язані з індивідуальними особливостями всіх учасників освітнього процесу. Обґрунтовано значимість та характер фактору, який суттєво впливає на ефективність дистанційного навчання у закладах вищої освіти. В нашому дослідженні виявлено, що для ефективного використання медіасередовища закладу вищої освіти необхідно мати: матеріально-технічну оснащеність, навчальний контент, компетентних викладачів-тьюторів, засоби контролю, технології використання хмарних технологій. Розглянуто критерії процесу оцінювання навчального контенту, ефективного використання засобів комунікації учасників освітнього процесу, професіоналізм викладачів. The article considers the main factors that affect the quality of distance learning in the context of media competence formation. Incompetent use of information and media technologies, lack of modern software, computer equipment and media, as well as the media competence formation in tutors and students negatively affect the quality of distance learning. Our research allowed us to identify the main factors influencing the effectiveness of the media competence formation of the teachers and students in the distance education system. The factors we have identified directly affect the quality of distance learning. Such factors include: preparation of the discipline’s content, motivation and interest of all participants in the educational process, media competence of the tutor and students, material and technical equipment of both tutor and student, factors of the media environment of higher education, factors related with individual characteristics of all participants in the educational process. We also substantiate the significance and nature of the factor we have identified that significantly affects the effectiveness of distance learning in higher education institutions. In our study it has been found that for the effective use of the media environment of a higher education institution it is necessary to have: material and technical equipment, educational content, competent tutors, means of control, technologies for using cloud technologies. Therefore, we have considered the criteria of the process of evaluating educational content, the effective use of communicative means of participants in the educational process, the professionalism of the teachers.
Formation of media competence in the process of distance education: factors of influence. Quality
Keywords: дистанційне навчання; інформаційні технології; медіакомпетентність; медіатехнології; медіасередовище; distance learning; information technologies; media competence; media environment; media technologies