Оцінювання психоемоційного стану у вагітних з затримкою росту плода - Сюсюка, Володимир Григорович; Жарких, А. В.; Колокот, Наталя Григорівна; Комарова, О. В.; Пейчева, О. В.; Сюсюка, В. Г.; Колокот, Н. Г.; Комарова, Е. В.; Пейчева, Е. В.; Syusyuka, V. G.; Zharkikh, A. V.; Kolokot, N. G.; et al. (My University, 2018)
Складно переоцінити роль хронічного психоемоційного стресу у формуванні затримки росту плода (ЗРП), під впливом якого на тлі різного рівня стресостійкості з’являються прояви дистресу, як з боку вагітної, так і плода, що своєю чергою призводить до виникнення дезадаптації у системі мати-плацента-плід, найнесприятливішою ознакою чого є порушення росту плода. На сьогодні є доведеним той факт, що материнська тривога та народження дітей з низькою масою тіла пов’язані. Мета дослідження – на підставі комплексного клініко-психологічного дослідження визначити роль психоемоційних порушень у вагітних, як чинника ризику затримки росту плода. Сложно переоценить роль хронического психоэмоционального стресса в формировании задержки роста плода (ЗРП), под воздействием которого на фоне разного уровня стрессоустойчивости появляются проявления дистресса, как со стороны беременной, так и плода, что в свою очередь приводит к возникновению дезадаптации в системе мать-плацента-плод, неблагоприятным признаком чего является нарушение роста плода. На сегодня доказан тот факт, что материнская тревога и рождения детей с низкой массой тел взаимосвязаны. Цель исследования – на основании комплексного клинико-психологического исследования определить роль психоэмоциональных нарушений у беременных, как фактора риска задержки роста плода. It is difficult to overestimate role of chronic psychoemotional stress in formation of fetus growth inhibition (FGI) at the effect of which, based on different stress resistance level, the signs of distress occur both for pregnant woman and fetus. In its turn, it causes the occurrence of disadaptation in mother-placenta-fetus system. The most favorable sign of this phenomenon is the disorder of fetus growth. Now the proved fact is that mother anxiety and birth of children with low weight are connected with each other. Purpose of research – determine role of psychoemotional disorders of pregnant women as source of risk of fetus growth inhibition based on complex clinical and psychological examination.
Оценка психоэмоционального состояния у беременных с задержкой роста плода
Estimation of psychoemotional state of pregnant women with fetus growth inhibition
Keywords: вагітність; затримка росту плода; психоемоційний стан; тривожність; беременность; задержка роста плода; психоэмоциональное состояние; тревожность; pregnancy; fetus growth inhibition; psycho-emotional state; anxiety