Роль неоад’ювантної та ад’ювантної хіміотерапії у лікуванні хворих на рак легені (огляд літератури) - Колеснік, Олексій Петрович; Шевченко, Анатолій Іванович; Каджоян, Артем Валерійович; Кузьменко, Владислав Олександрович; Кабаков, А. О.; Михайлов, Володимир Борисович; Колесник, А. П.; Шевченко, А. И.; Каджоян, А. В.; Кузьменко, В. А.; Кабаков, А. О.; Михайлов, В. В.; et al. (К. : ООО "МОРИОН", 2018)
На сьогодні рак легені (РЛ) є лідером у структурі захворюваності та смертності від злоякісних новоутворень в усьому світі. Щороку у світі діагностують більш ніж 1.6 млн нових випадків захворювання на РЛ, а смертність від РЛ становить понад 1,2 млн людей. Прогнозується, що до 2035 р. смертність від РЛ сягне 3 млн осіб на рік. Лідером за захворюваністю є Центральна і Східна Європа (53,5 випадку на 100 тис. населення). У статті на підставі даних спеціалізованої наукової літератури проаналізовано сучасні підходи до неоад'ювантної (НАПХТ) та ад'ювантної поліхіміотерапії (АПХТ) при лікуванні хворих на недрібноклітинний РЛ. Проведення НАПХТ та АПХТ є важливим етапом лікування хворих на РЛ, оскільки дозволяє покращити загальну та безрецидивну виживаність пацієнтів. При проведенні НАПХТ вдається досягнути радикальної резекції R0 40,0% (пеметрексед/цисплатин), 29,0% (карбоплатин/паклітаксел) та 18,0% (цисплагтин/вінбластин) відповідно. Профіль токсичності є невід'ємним компонентом у виборі схеми поліхіміотерапії. Краща переносимість схеми збільшує кількість проведених циклів хіміотерапії, що в свою чергу покращує показники виживаності та якості життя. Переносимість схеми цисплатин/віндезин становить45,0-69,0%, карбоплатин/паклітаксел—57% та пеметрексед/цисплатин — 81,0% відповідно. Резюме. На сегодня рак легкого (РЛ) является лидером в структуре заболеваемости и смертности от злокачественных новообразований во всем мире. Ежегодно в мире диагностируют более 1,6 млн новых случаев заболевания РЛ, а смертность от РЛ составляет более 1,2 млн человек. Прогнозируется, что к 2035 г. смертность от РЛ достигнет 3 млн человек в год. Лидером по заболеваемости является Центральная и Восточная Европа (53,5 случая на 100 тыс. населения). В статье на основании данных специализированной научной литературы проанализированы современные подходы к неоадъювантной (НАПХТ) и адъювантной полихимиотерапии (АПХТ) в лечении больных немелкоклеточным РЛ. Проведение НАПХТ и АПХТ является важным этапом лечения больных РЛ, так как позволяет улучшить общую и безрецидивную выживаемость пациентов. При проведении НАПХТ удается достичь радикальной резекции R0 40,0% (пеметрексед/цисплатин), 29,0% (карбоплатан/паклитаксел) и 18,0% (цисплатин/винбластин) соответственно. Профиль токсичности является неотъемлемым компонентом при выборе схемы полихимиотерапии. Лучшая переносимость схемы увеличивает количество проведенных циклов химиотерапии, что в свою очередь улучшает показатели выживаемости и качества жизни. Переносимость схемы цисплатан/виндезин составляла45,0—69,0%, при схеме карбоплатан/паклитаксел — 57% и пеметрексед/цисплатин — 81,0% соответственно. Summary. Today, lung cancer (LC) is the leader in the morbidity and mortality rate of malignant neoplasms in the world. Every year, more than 1.6 million o f new cases o f LC are diagnosed in the world, and mortality from LC is more than 1.2 million. Suggest that in 2035, mortality from LC will be 3 million people per year. Leaders in morbidity are Central and Eastern Europe (53.5 cases per 100,000 population). In this article modern approaches to neoadjuvant polychemotherapy (NAPCT) and adjuvant polychemotherapy (APCT) in the treatment of patients with non-small cell LC were analyzed according on the grounds o f specialized literature. NAPCT and APCT are important stages in the treatment of patients with LC, because it allows can improve overall and disease-free survival of patients. When NACT is performed, a radical resection of R0 can be achieved in 40.0% for pemetrexed/cisplatin, 29.0% for carboplatin/paclitaxel and 18.0% for cisplatin/vinblastin. The toxicity profile is an integral part of the choice scheme of polychemotherapy. The better tolerance of the scheme increases the number o f chemotherapy cycles, which improves survival and quality of life. The regimen of the cisplatin/vindesin tolerability was from 45.0 to 69.0%, with carboplatin/paclitaxel was 57% and pemetrexed/cisplatin was 81.0%.
Роль неоадъювантной и адъювантной химиотерапии в лечении больных раком легкого (обзор литературы)
The role of neoadjuvant and adjuvant chemotherapy in th e tre atm en t of patients with lung cancer (review)
Keywords: недрібноклітинний рак легені; неоад'ювантна хіміотерапія; ад’ювантна хіміотерапія; немелкоклеточный рак легкого; неоадьювантная химиотерапия; адъювантная химиотерапия; non-small cell lung cancer; neoadjuvant chemotherapy; adjuvant chemotherapy